Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Meningen botsen over omgevingsvergunning

De Tweede Kamer heeft op 26 november 2007 op grote lijnen ingestemd met de invoering van de omgevingsvergunning. Met de nieuwe omgevingsvergunning kan een burger of bedrijf voor alle bouwactiviteiten in één keer een vergunning aanvragen bij één loket.

Het voorstel van minister Cramer (VROM) zorgt voor een versnelling van de vergunningprocedures en vermindering van de administratieve lasten met minimaal 36 miljoen euro per jaar. De minister verwacht dat de nieuwe vergunning per 1 januari 2009 kan worden ingevoerd. Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, staat achter de gedachte van de omgevingsvergunning en wil dat de nieuwe wetgeving snel wordt ingevoerd.

Averechts effect
Volgens de NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers heeft de Omgevingsvergunning juist een averechts effect. Het instrument dat straks verschillende vergunningen en ontheffingen aan elkaar koppelt, leidt tot een veel te grote druk op het gemeentelijke apparaat en werkt daardoor aanzienlijke vertragingen in de hand.

Daarbij vindt de NVB de omgevingsvergunning volstrekt overbodig, omdat er al een coördinatieregeling bestaat. Die regeling maakt de bundeling van verschillende vergunningaanvragen tot één procedure nu al mogelijk.

Niet in één keer
Ontwikkelaars zeggen geen enkele behoefte te hebben aan een omgevingsvergunning. Zij vragen namelijk nooit vergunningen of ontheffingen in één keer aan. Dit komt omdat het bouwproces in fases is opgedeeld. Een ontwikkelaar werkt achtereenvolgens de vergunningen af.

Ook de pilots die zijn uitgevoerd laten zien dat de omgevingsvergunning bij complexe projecten niet werkt. In de praktijk zal de ontwikkelaar het instrument dus alleen maar voor de deelvergunningen gebruiken en niet voor de integrale vergunningaanvraag.

Bron: Aedes / NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.