Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Met Energieplushuis gratis autorijden

Met een nieuw bouwconcept wordt het mogelijk om met het overschot aan electriciteit van de woning voldoende stroom op te wekken om op jaarbasis tenminste 5.000 km gratis te kunnen rijden met een elektrische auto. Een bezoek aan de pomp is niet meer nodig.

In de Leusdense nieuwbouwwijk Tabaksteeg wordt volgende week de eerste woning opgeleverd die volgens het nieuwe concept is gebouwd. Minister Cramer (VROM) zal het bijzondere huis in Leusden openen. Het gaat om een zogenaamd ‘Energieplushuis’. Met de overtollige electriciteit, die de woning opwekt, wordt ’s nachts de accu van de elektrische auto opgeladen. Het gaat om een initiatief van InnoConstruct in samenwerking met onder andere energiebedrijf Eneco, Siemens en Philips.

Natuurlijke bronnen
Energieplushuizen hebben geen aansluiting op het gasnet. De aansluiting op het electriciteitsnet is alleen bedoeld als ‘buffer’ of om, bijvoorbeeld tijdens een lange zonnige zomer, de overtollige electriciteit aan het net te leveren. De Energieplushuizen verkrijgen hun energie met behulp van natuurlijke bronnen. Warmte wordt verkregen door de aarde (twee 70 meter diepe putten) en de zon (zonnecollectoren om warm water te maken). Electriciteit wordt opgewekt door wind (een windturbine op het dak) en wederom de zon (zonnepanelen die stroom opwekken).

Fundering glasgranulaat
Om de opgewekte energie ‘binnenshuis’ te houden is een groot aantal hoogisolerende materialen en bouwsystemen in de woning toegepast. Zo staat de woning op een fundering van 50 centimeter dik glasgranulaat, waardoor de woning ook naar beneden toe weinig warmte kwijtraakt. Het pand, gebouwd in de populaire jaren 30 stijl, is opgetrokken met een nieuw, innovatief, hoogisolerend bouwsysteem.

De ramen hebben drievoudig glas en de kozijnen zijn geconstrueerd van hout met extra isolerende kurklagen. Om toch te zorgen voor een aangenaam klimaat binnenshuis, beschikt de woning over een hyperintelligent klimaatsysteem dat niet alleen zorgt voor de invoer van frisse lucht, maar ook eventuele schadelijke stoffen van buiten afvangt. Om het weglekken van energie zoveel mogelijk te beperken, ontbreekt een schoorsteen.

Mini centrale
Het Energieplushuis in Leusden beschikt over een eigen soort ‘mini energiecentrale’ met een rendement van bijna 700 procent. De woning wekt meer energie op (circa 2.550 kWh) dan er nodig is om comfortabel te kunnen leven. Door het gebruik van extreem energiezuinige verlichting (max 7 watt per lamp) en besparende huishoudelijke apparatuur (waaronder een droger, vaatwasser, stofzuiger en wasmachine), blijft er jaarlijks nog circa 600 kWh over om daarmee te kunnen autorijden.

Met een electrische auto, waarvan de accu ‘s nachts in of voor de garage aan een speciaal oplaadpunt voor automobielen (een zogenoemde ‘NRGSPOT’) wordt opgeladen, kan vervolgens circa 5.000 km per jaar worden gereden. De auto heeft, met volle accu, een actieradius van 140 km. Behalve energiebedrijf Eneco (oplaadpunten en zonnepanelen) nemen ook onder meer Philips (verlichting) en Siemens (huishoudelijke apparatuur) deel in het project.

De initiatiefnemers willen het nieuwe concept het komend jaar over Nederland uitrollen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.