Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

ABT verkrijgt Europees patent voor onzichtbare verbinding beton en glas

Ingenieursbureau ABT heeft op Europees niveau patent verkregen voor een onzichtbare verbinding van beton en glas. De verbinding is toegepast in een sterke, hybride trapconstructie die toch ultraslank is uitgevoerd. De trap in ABT’s hoofdkantoor in Velp werd in 2016 ontwikkeld in samenwerking met Romein Beton, Si-X en Thiele Glas. Het ontwerp is van JHK Architecten.

Met een dikte van ongeveer vijf centimeter overspant de trap een afstand van bijna zes meter. Dat gebeurt zonder ondersteuning of verstijvingsribben. De glazen balustrades, onzichtbaar verbonden met de trap, versterken de illusie van gewichtloosheid. Samen vormen beton en glas een sterke, hybride constructie. De trap vroeg het uiterste van de toegepaste materialen en het vakmanschap van ABT. Het ontwerp is een demonstratie van de mogelijkheden van het veelzijdige ultra-hogesterktebeton en glas als constructief draagkrachtig materiaal.

Gewaagd idee

Kars Haarhuis, adviseur constructies die deel uitmaakte van het ontwikkelingsteam: “De trap is het resultaat van ons geloof in iets dat onmogelijk leek. Het begon als een gewaagd idee. Met de expertise van collega’s en partners Si-X en Thiele Glas is het ons gelukt om de constructie en de trapverbinding in optima forma te realiseren. Het constructief concept, de maakbaarheid en visuele eenvoud spreekt architecten, constructeurs en materiaalspecialisten aan in binnen- en buitenland.”

Uniek in de wereld

ABT won in 2017 de Betonprijs voor deze innovatie en verkreeg daarvoor al een Nederlands patent. Haarhuis: “Dit Europese patent is echt de kroon op dit project. Deze onzichtbare verbinding tussen glas en beton is uniek in de wereld. Dat weten we met dit verkregen patent nu zeker.”

Onzichtbare verbinding

De verbinding bestaat uit stalen strippen die geprefabriceerd op het glas zijn verlijmd. Kleine nokken op deze stalen strippen zijn – vrijwel uit het zicht – van onderaf vastgeschroefd aan het beton. Uit sterktetesten bleek dat de verbinding meer dan voldoet.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.