Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

Betonprinter gestart in Teuge

Het printen van De Vergaderfabriek in Teuge is maandag begonnen. De eerste wandsegmenten staan inmiddels. 3D-betonprintbedrijf CyBe wil opschalen naar meerdere printers zodat binnen tien dagen het printwerk af is. Streven is het gebouw eind maart of begin april volledig af te hebben.

Opdrachtgevers Arvid en Marjo Prigge toonden zich donderdag bij een officieel moment zeer trots op het feit dat hun gebouw het eerste 3D geprinte gebouw van Europa is in commerciële opdracht. Nadat Marjo eerder een bunker in Teuge ombouwde tot Slaapfabriek ontstond de behoefte aan een kleinschalige vergaderaccommodatie (24 personen). Die moest duurzaam en iconisch zijn, passie en beleving uitstralen en betaalbaar zijn. De vorm moest rond zijn omdat dat het beste past bij de functie.

Draaiende rotor

Omdat ze iets bijzonders wilden kwamen ze bij Hugo Jager van Revelating terecht, dat technologische vernieuwing in de bouw nastreeft. Architect Pim van Wylick van The Form Foundation liet met zijn ontwerp zien dat hij begreep wat Prigge wilde. Hij gaf het gebouw van bovenaf gezien de vorm van een draaiende rotor. Vervolgens was het zoeken naar de techniek om de bouw mogelijk te maken, waarvoor Berry Hendriks van CyBe aanschoof. Marijn Bruurs van Witteveen + Bos maakte het ontwerp constructief mogelijk.

Lees ‘3D-betonprint van gebouwen van start’ over de techniek van De Vergaderfabriek en de verdere ontwikkelingen op gebied van 3D-betonprint.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.