Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

Bouwmuur brandveilig vanaf het dak

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

4 reacties op “Bouwmuur brandveilig vanaf het dak

 • Jaap van den Bosch

  Over sommige dingen moet je soms nog wat langer nadenken, en zo ook over dit detail, en kwam op de volgende gedachte;
  Is die balklaag wel sterk genoeg, want omdat het dak nu aan de nieuwbouw voorschriften moet voldoen, moet die balklaag ook sterk genoeg zijn, voor de inbrandtijd, en dat is zeker aan 3 zijden van iedere balk 2 cm. per half uur, want daar moet de constructeur tegenwoordig mee rekenen, er vanuit gaande dat dat bestaande plafond uit die tijd naar alle waarschijnlijkheid een zeer brandbaar zachtboard plafond is.
  als dus die balklaag daar niet op is berekend, en dat deed men in die tijd niet, en het plafond is van zachtboard, dan begeeft die balklaag het binnen de 30 minuten, en omdat alles aan elkaar vast zit, trekt hij mogelijk ook de isolatie, dakbedekking en tegels van de buren mee, en zet de underlayment en niet brandwerende isolatie en bedekking aldaar in de hens.
  Naar mijn idee is de oplossing, om 2 zelfstandig gescheiden brandwerende opstanden te maken vanuit iedere bouwmuur, met afdekkap, opdat bij brand er gewoon 1 dak met opstand tussen uit kan zakken, en de rest intakt blijft, niet wordt mee getrokken, en dus geen overslag van brand, of optie 2, met dit getekende detail (behalve nog het geluidsaspect) een nieuw brandwerend plafond aanbrengen, daar is naar mijn idee dan dit detail in de basis geschikt voor, maar zoals nu voorgesteld heb ik grote twijfels.
  Ben benieuwd hoe andere dit eventueel zien.

 • Jaap van den Bosch

  In dat getekende detail van het project in Gorinchem is dus nieuw dakbeschot aangebracht van underlayment, en die loopt dan door over beide woningen, je kunt je afvragen of daar goed over nagedacht is, ik denk van niet.
  Afhankelijk van de kwaliteit van dat aangegeven bestaande plafond moet je dan maar hopen dat die 30 minuten gehaald wordt.
  Die underlayment nu je hem toch nieuw aan brengt, had je moeten stoppen bij het hart van de bouwmuur, en tussen die beide underlayment platen van beide woningen op het hart van die bouwmuur een naad houden waar je een firestop aanbrengt, zo’n uitzwel strip, dan had je met meer zekerheid aan die 30 minuten gekomen, waarschijnlijk nog wel langer en dat is zelfs niet strafbaar, want die 30 minuten is minimale bodem eis, al met korting, want oorspronkelijk ging het over 60 minuten, bijkomend voordeel had meteen een betere geluidsisolatie geweest vanwege het flankerende effect van het nu doorlopende underlayment dakbeschot, want die had met die firestop onderbroken geweest, 1 van de grondbeginselen om geluid te stoppen bij dergelijk soort constructies.

 • Leon

  @H.t.Havinga
  Bij deze dan: wat is die oplossing?

 • KoopmansBouwgroep uit Enschede heeft hiervoor beproefd concept onwikkeld. Vraag naar de oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.