Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

Bouwwereld tipt: 8 kennissessies vakbeurs PREFAB 2023 die je niet mag missen

Digitalisatie in prefab houtbouw, prefab in renovatie- en transformatieopgaven, de uitreiking van de PREFAB Efficiency Award… Dit zijn slechts enkele kennissessies die je kunt bijwonen tijdens vakbeurs PREFAB 2023 (10 t/m 12 okt, Brabanthallen). Bouwwereld tipt er acht die je niet mag missen! Omdat de sessies elkaar qua tijd niet overlappen, kun je ze indien gewenst allemaal bezoeken.

#1. Opening PREFAB: Samen slim ontwerpen, bouwen en installeren

Dinsdag 10 oktober 2023, 11:30-13:00 uur, Podium PREFAB
In de bouw- en renovatiesector wordt volop geïnnoveerd. Logisch, gezien het tekort aan handjes en de gemaakte bouw- en klimaatafspraken. Qua kosten, kwaliteit en digitalisering is nog een wereld te winnen en (micro)industrialisatie, modulair bouwen, digitalisering en prefabricage spelen daarbij een belangrijke rol. Zij maken sneller, efficiënter en minder foutgevoelig bouwen en renoveren mogelijk. Een sessie over de huidige status en kansen van prefabricage in de bouw.

#2. Hilti Nederland|Slim Bouwen: Digitalisatie in prefab houtbouw

Dinsdag 10 oktober 2023, 14:45-15:15 uur, Praktijktheater Slim Bouwen
Tijdens dit seminar toont Hilti hoe innovatie en digitalisatie in de hele bouwstroom, van ontwerp tot montage op de bouwplaats, gebruikt kunnen worden om een prefab proces nog succesvoller te maken.

#3. Award uitreiking: PREFAB Efficiency Award

Dinsdag 10 oktober 2023, 15:45-16:15 uur, Podium PREFAB
Voor de vierde keer reikt Platform PREFAB de Prefab Efficiency Award uit. Organisaties die een product, systeem of methode ontwikkelden die slim en snel bouwen in de Nederlandse bouw- en installatiesector verder helpt of prefabricage in Nederland stimuleert konden zich inschrijven voor de Prefab Efficiency Award. Tijdens de uitreiking presenteren de drie finalisten hun inzending en reikt Platform PREFAB de award uit aan de winnaar.

#4. Aansluiten op de nutsvoorzieningen kan veel sneller!

Woensdag 11 oktober 2023, 11:30-13:00, Podium PREFAB
Met een prefab meterkast kun je een bouwproject sneller aansluiten. Nog voordat de muren van de nieuwbouwwoning staan, wordt de definitieve meterkast geplaatst en aangesloten. Dit is veiliger en vooral: veel beter planbaar. In deze sessie laat Stichting Mijn Aansluiting bouwers aan het woord over hun ervaringen en wordt er vooruitgekeken naar de rol van andere revolutionaire innovaties.

#5. VBI: De onbekende kansen van hybride bouwconcepten

Woensdag 11 oktober 2023, 13:00-14:00 uur, Parade Zaal
Hybride bouwconcepten en prefab gaan volgens VBI heel goed samen en leveren aanzienlijke voordelen op, zoals een verbeterde veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid, meer comfort, maar ook kostenbesparingen en hoge kwaliteit. Ontdek hoe innovaties van VBI je in staat stellen om te bouwen met een minimale CO2-voetafdruk, terwijl ze naadloos samenwerken met andere duurzame materialisatie.

#6. Zoals de natuur het bedoelt: de prefab strogevel!

Woensdag 11 oktober 2023, 14:00-15:30 uur, Podium PREFAB
Prefab is gewild, biobased is gewenst. Veel bedrijven zien biobased al als het materiaal van de toekomst. Tijdens deze sessie laat Strotec met haar partners zien dat de toekomst nu is. Maak kennis met de prefab strogevel en de reis naar opschaling. Strotec en Bouwbedrijf Gebroeders Van Herpen presenteren de voordelen van deze flexibele bouwwijze en het materiaal. Zij nemen je mee in een rondje techniek: van architectuur tot assemblage en plaatsing op locatie, van gevelopbouw tot gevelindeling van binnen en buiten. De industrialisatiespecialisten van TNO vertellen over de opschaling van de productie van de prefab strogevels. Ook projectontwikkelaar Ballast Nedam, woningcorporatie Trudo en Bouwbedrijf Hurks schuiven aan op het podium.

#7. Prefab in Renovatie- en Transformatieopgaven

Donderdag 12 oktober 2023, 11:30-13:00 uur, Podium PREFAB
In deze sessie kijken we naar de rol van prefab in de renovatie- en transformatieopgave. Alle woningen moeten in 2050 CO2-neutraal zijn, bestaande kantoren moeten sinds 2023 minimaal energielabel C hebben. Dat is een enorme uitdaging die zich richt op miljoenen objecten. Prefabricage en modulariteit kunnen leiden tot versnelling, standaardisatie en opschaling.

#8. Prefab, modulair en (micro) industrieel bouwen

Donderdag 12 oktober 2023, 14:00-15:30 uur, Podium PREFAB
Deze sessie van Opleiding Prefab, Modulair en Industrieel bouwen (PMI) gaat over de uitdagingen die prefab oplevert als het zijn intrede doet in bouworganisaties. Prefab is immers een totaal andere manier van bouwen dan traditioneel bouwen, waardoor organisaties anders naar hun processen moeten leren kijken.

Bekijk het volledige kennisprogramma van PREFAB 2023 en regel dan meteen een gratis toegangsbewijs (doe dit uiterlijk maandag 9 oktober 2023, daarna kost een ticket € 50,-).

Dit artikel maakt deel uit van het Dossier Modulair bouwen

houten woningen
Dossier

modulair bouwen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.