Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

CLT-grid als schakel tussen dak en optopper

Bouwend ontwikkelaar VORM ontwierp de BuurtBoost Optopper, een prefab en gestandaardiseerd appartement voor toepassing op het platte dak van naoorlogse flats. Verbindende schakel tussen dak en appartement is het houten intermediair, dat plaatsing op ‘nagenoeg elk dak’ mogelijk maakt. Het intermediair creëert tegelijk een kruipruimte én fungeert als isolatie van het oude dak.

“Optoppen gebeurt vaak nog op kleine schaal, terwijl we hiermee in potentie ongeveer 100.000 woningen kunnen toevoegen tot 2030”, schreef demissionair minister Hugo de Jonge in juni aan de Tweede Kamer. Een van de belangrijkste knelpunten bij optop-initiatieven is volgens De Jonge dat deze kleinschalig en gefragmenteerd zijn. “Om het optoppen van woningen op grotere schaal te stimuleren, zijn meer gestandaardiseerde optop-producten en (bouw)processen nodig.” Om dat voor elkaar te krijgen gaat het ministerie met een aantal marktpartijen, waaronder VORM, overheden en corporaties die actief zijn met optoppen, een programmatische aanpak uitwerken. “Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van modulaire en gestandaardiseerde producten en het helpen inzichtelijk maken van de technische (on)mogelijkheden en de maatschappelijke kosten en baten van optoppen.”

https://www.bouwwereld.nl/bouwtechniek/methoden-en-technieken/optopping-vorm-millimeterwerk-van-800-m2/

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.