Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

Doorgestreken gevelmetselwerk – dit zijn de aandachtspunten

In Nederland wordt er heel veel gevelmetselwerk gemaakt met doorgestreken voegen. Het wordt steeds vaker door de architect voorgeschreven in het bestek, maar daarnaast ook door aannemers of het metselbedrijf aangeraden. Opdrachtgevers ontdekken ook steeds meer de voordelen van het doorstrijken, waarbij total cost of ownership zeker een belangrijk aspect is.

In de regelgeving ligt er erg weinig vast over het doorstrijken van gevelmetselwerk. De Eurocode meldt het twee keer en dan gaat het met name om de terminologie. In de NEN-EN 1996-1-1 art. 1.5.9.5 staat het volgende: “doorstrijken: werkwijze waarbij de mortelvoeg, tijdens de voortgang van het werk is afgewerkt”. En in de NEN-EN 1996-2 art. 3.5.3.2: “doorstrijken: Indien het metselwerk wordt afgewerkt door doorstrijken tijdens de uitvoering, behoort de mortel stevig te zijn aangedrukt voor het zijn plasticiteit verliest”.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.