Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

Herstel kerkfundering met 149 drukpalen

De Onze Lieve Vrouw Geboorte Kerk in Berkel en Rodenrijs is ernstig aan het verzakken door paalrot. Op een aantal plekken is al schade ontstaan in het metselwerk van de gevel en de gemetselde bogen van het dak. Om verder verzakken en constructieve schade aan een kerk in Berkel en Rodenrijs te voorkomen, is een nieuwe verlaagde keldervloer aangebracht met 149 drukpalen.

Trillingsvrije funderingsherstel

Om echt constructieve schade te voorkomen, moest de fundering van de kerk in Berkel en Rodenrijs worden hersteld. Gekozen is voor trillingvrij funderingsherstel middels drukpalen, die aan een nieuwe betonnen keldervloer hydraulisch en computergestuurd de grond in worden gedrukt. ‘Tijdens het drukken wordt de kracht continu gemonitord en geregistreerd. Aan het eind heb je dus eigenlijk een compleet sonderingsrapport van elke paal en weet je ook precies de draagkracht van iedere paal’, zegt Sander Bakker van DS Bouw uit Nuenen, dat het funderingsherstel uitvoert.

Nieuwe constructievloer

Het herstel van de fundering van een dergelijk bouwwerk vereist specifieke maatregelen. De hele operatie is daarom voorbereid in bouwteam, met onder meer constructeur raadgevend ingenieursbureau Van Dijke en Goudkuil bouwmanagement. Werkwijze bij dit funderingsherstel is in principe dat de oude souterrainvloer wordt weggehaald en dat de kelder wordt verdiept. Vervolgens wordt een werkvloertje van circa 50 mm gestort en worden inkassingen gemaakt in de bouwmuren. Die zijn circa 50 cm breed, met tussenruimtes van eveneens circa 50 cm. Op de werkvloer wordt vervolgens een nieuwe gewapende constructievloer van 350 mm gestort. Door de inkassingen staat het gebouw dan op die nieuwe constructievloer. Pas daarna worden de nieuwe palen aangebracht. Die worden de grond in geperst met hydraulische vijzels, die gebruikmaken van het gewicht van de vloer en het daarop afsteunende gebouw. Voor het maken van deze palen zijn conische sparingen aangebracht in de betonvloer, met daaromheen vier stekeinden.

De conische sparingen maakt DS Bouw letterlijk met keramische bloempotten. Die kunnen later eenvoudig worden stukgeslagen, waardoor ook direct een ruw betonoppervlak ontstaat waaraan het beton van de palen goed zal hechten. Aan de vier stekeinden wordt een hydraulische vijzel bevestigd, die stalen buissegmenten de grond in drukt. Dat gaat tot circa 14 meter diep, in segmenten van 95 cm. De cilinder maakt een slag van 50 cm en kan daarna middels vulstukken de paal nog een keer 50 cm de grond in drukken. Het eerste segment is uiteraard uitgevoerd met een gesloten kop; de segmenten worden onderling aan elkaar gelast…..

Tekst: Henk Wind

Deze tekst is afkomstig uit het Methoden & Technieken-artikel  in Bouwwereld 01, die 27 januari 2017 verschijnt.  

De rubriek Methoden & Technieken valt onder het Premium deel van de website, daar is ook de online versie van het vakblad te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.