Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

Geruisloos indrukken van prefab palen

A.P. van den Berg, IJB-Groep en Bruil hebben de handen ineen geslagen om een alternatieve inbrengmethode voor de kwalitatief hoogwaardige prefab betonpalen in Nederland te introduceren. De nieuwe methode betreft het indrukken in plaats van het heien van palen, waarbij geluid tot een minimum beperkt wordt en geen trillingen worden veroorzaakt.

Levering vanuit China

Het traditioneel heien van prefab funderingspalen overheerst nog altijd op de Nederlandse markt, mede gesteund door de hoge betrouwbaarheid van zowel de paal als de inbrengmethode. Vanwege regelgeving en omgevingsfactoren winnen de diverse methodes waarbij de palen in de grond gevormd worden echter ook terrein. In Azië wordt de ‘indruk-methode’ al ruim een decennium lang op grote schaal met succes toegepast. De machines hiervoor worden doorgaans vanuit China geleverd.

A.P. van den Berg heeft op basis van zijn eigen uitgebreide fabricage-ervaring de machines van T-Works, uit Changsha China, geselecteerd voor toepassing in Europa. T-Works heeft reeds meer dan 1.000 fundeermachines geleverd en heeft veel exportervaring. A.P. van den Berg treedt voor T-Works op als exclusief distributeur van de machines in Europa en de eerste machine is gekocht door de IJB-Groep en Bruil, samenwerkend onder de naam Drukpaal.nl.

Diepte en drukkracht vastleggen

A.P. van den Berg stemt de vanuit China geleverde machines af op de Europese wet- en regelgeving, met name met betrekking tot veiligheid en milieu. Ook heeft iedere machine dataregistratie-apparatuur aan boord, die voor elke paal tijdens het indrukproces de diepte en drukkracht vastlegt. Dit maakt een vergelijking met sonderingen en het palenplan mogelijk en levert per paal een proeve van belastbaarheid.

Fundeermachine bezichtigen

De drie genoemde partijen brengen hun expertise bijeen om de introductie van de methode tot een succes te maken. A.P. van den Berg is gespecialiseerd in machinebouw en sondeertechnologie. De IJB-Groep en Bruil zijn gespecialiseerd in prefabricage van funderingspalen en in funderingsontwerp en -realisatie. Inmiddels is de fundeermachine aan Drukpaal.nl afgeleverd en zijn op het terrein van A.P. van den Berg in Heerenveen de eerste palen met succes in de grond gedrukt. De komende maanden zal de fundeermachine bij commerciële projecten ingezet worden. De machine is momenteel ‘live’ te bezichtigen in Heerenveen en vervolgens dus op diverse projectlocaties.

Foto: Fundeermachine.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Geruisloos indrukken van prefab palen

  • TheoR

    Geheid raak, Ernst. Jellema? Vergeetachtigheid is de dief van onze kennis. Tot in onze contreiën gebruikten de Romeinen toiletten, riolering, waterleiding enz. Daarna werd hier tot ver in de 19e eeuw de straat als riool gebruikt. Verbaast u niet, verwondert u slechts!

  • Bram Striezenau

    In de jaren 60 was de firma de Waal een pionier op dit gebied en onder veel amsterdamse gebouwen heb ik palen zien drukken door deze firma. er is dus niets nieuws aan. Alleen de digitale monitoring van het drukproces is anders. bij de Waal werdt dit gedaan door een rustige, sigaren rokende vakman.

  • Ernst Kleeblatt

    “….nieuwe methode betreft het indrukken in plaats van het heien…”. Is dit wel nieuw? Ik kan me herinneren dat ik op school (1960-1963) geleerd heb over de De Waal Palen. Ook toen werden er al palen gedrukt i.p.v. geheid. Of zit ik nu helemaal fout?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.