Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

Groei in industrieel bouwen zet door

Industrieel bouwen is in opmars. De woningmarkt zit in zwaar weer, maar toch zal waarschijnlijk ongeveer 20 procent van de nieuwbouw industrieel worden gebouwd. Als de industrie blijft innoveren, kan dat op termijn zelfs uitgroeien naar 80 procent, verwacht Marjet Rutten.

De afgelopen jaren verrees de ene na de andere woningfabriek. Initiatieven daartoe kwamen onder meer vanuit de grote bouwers, maar ook vanuit de houtbouwsector. Het Economisch Instituut voor de Bouw becijferde onlangs echter dat het potentieel van industriële woningbouw niet groter zou zijn dan 15 procent van het totaal (zie: Industrieel bouwen en de bouwarbeidsmarkt, Het potentieel en de gevolgen van industriële Woningbouw, EIB, mei 2023). Series kleiner dan 20 woningen zouden niet interessant zijn en hoogbouw van meer dan vijf lagen zou technisch nauwelijks mogelijk zijn. Daarmee zou al de helft van de woningbouw afvallen. Daarnaast valt een groot deel af omdat industriële woningen niet zouden voldoen aan kwalitatieve, stedenbouwkundige en specifieke eisen van opdrachtgevers.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.