Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

Grondwater vervangt isolatie in woningschil

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

15 reacties op “Grondwater vervangt isolatie in woningschil

 • Het lijkt me een heel interessante pilot. Ook in de zomer kan m.i. veel energie worden bespaard, het comfort worden verhoogd en kunnen we de toename van het gebruik van airco’s een halt toe roepen.

  Wellicht kun je hetzelfde grondwater gebruiken om ventilatielucht (voor) te verwarmen en te koelen?
  Het nut van nachtverlaging zie ik niet zo.

  In de reacties zie ik staan dat er al dergelijke proefprojecten zijn geweest? Is daar informatie van????

  Als het project succesvol is en dit systeem verder toegepast gaat worden, is het aan te raden om over deze techniek een ISSO-SBR-publicatie te ontwikkelen.

 • De ‘actieve schil’ van Bekkema komt direct voor t uit de techniek WarmBouwen die door de Stichting WarmBouwen wordt uitontwikkeld. Middels WarmBouwen is het mogelijk om isolatie veel effectiever te laten zijn, zonder dat daarvoor dampremmmende folies of luchtdicht bouwen vereist is. WarmBouwen maakt (bestaand) vastgoed niet alleen meer energiezuinig maar vooral comfortabeler en gezonder. Daarom wordt door de Stichting WarmBouwen dan ook een keurmerk ontwikkeld dat -onder meer – toetst aan bouwfysische, energetische en comfortaspecten.

  In de opmerkingen wordt terecht opgemerkt dat het condensatiegevaar van de winter naar de zomer verschuift. Een zorgvuldig ontwerp, correcte uitvoering gecombineerd met een goede aansturing en monitoring is dan ook een vereiste.

  Onder supervisie van stichting WarmBouwen is reeds in 2010 de Tempel opgeleverd. Dit rijksmonument is met WarmBouwen naar label A gebracht (met enkel isolatieglas en Rc-waarden < 1,2 op de gevel). Een tiental nul-energiewoningen (nieuwbouw) staan op stapel, evenals restauratieprojecten in Maastricht en Gent. Deze projecten worden uitgevoerd door de uitvinders en octrooihouders van WarmBouwen, KBnG architectuur | stedebouw | restauratie.

  Voor meer informatie: http://www.warmbouwen.nl

 • Piet

  Ben het eens met Leon. Ik prefereer indien mogelijk passieve systemen die niet kunnen falen aangevuld met actieve systemen die wel kunnen falen en onderhoud behoeven.
  Overigens zit niet iedereen te wachten op koelen in de zomer. Ik vind het heerlijk als het dag en nacht zowel binnen en buiten tussen de 25 en 30 graden celcius is.

 • Frans Tak

  Ben eigenlijk wel benieuwd naar de relatie tussen buiten- en binnentemperatuur in de gewone, geïsoleerde spouw aan de kant van de binnenmuur. Zijn daar gegevens van? Dan kun je meteen zien hoeveel uren per jaar de activering van de schil in Nederland iets op zou kunnen brengen. Mijn eerste gevoel zegt dat dat maar weinig uren zijn, denk ook aan de nachtverlaging binnen. En aanbrengen van koeling is nooit een besparing, wel een (vaak dure) comfortverbetering.

 • Henk Faber

  Henk was nog niet klaar:
  2. met verticale bodemwisselaars bij een dusdanig langdurige belasting (niet aan/uit, maar continu) zal de aanvoer/bodemtemperatuur drastisch teruglopen. Een aantal omgevingsfactoren in de bodem zijn daar debet aan, maar bij een specifieke onttrekking van 20 W/m zal de aanvoertemperatuur na korte tijd (binnen enige dagen) richting 5 C gaan.
  3. voor de zomerperiode zal er condensatie in/op het ‘vloer/wandverwarmingssysteem en zijn directe omgeving plaatsvinden, met alle gevolgen van dien. Volstrekt dampdicht aanbrengen, dan wel condensatie accepteren, opvangen en afvoeren. Met een afgestucte buitenwand zal dit niet goed (blijven) gaan.

 • Henk Faber

  mooi verhaal en slim bedacht, hoewel weg- en asfaltverwarming op een vergelijkbaar principe is gebaseerd.
  Technisch zijn er toch wel wat adders:
  1. de aansluitwaarde van de pomp zal 60 W zijn, hetgeen betekent 0,06 kWh in 1 uur.
  2.

 • Lert Fontein

  Zo nieuw is dit nu ook niet, wel interessant.
  De Stichting Warm Bouwen is hiermee al jaren bezig. Ook zijn er al wat gerealiseerde projecten.

 • Henk

  Ben het met @Carel eens en mis een derde gemonitoorde tweeondereenkapper met passieve isolatie. Dit zou de vergelijking een stuk beter maken.

 • Benno Landsheer

  De aarde heeft een enorme potentie qua energie. Daar kun je natuurlijk nog ontzettend veel uithalen. Dit idee, dat gebaseerd is op de constante waterstroming in de grond, is vindingrijk en de moeite waard om te onderzoeken. Dat niemand hier nog opgekomen is komt omdat het zo simpel is. Veel succes met de testperiode. Er zullen vast nog vele barrières overwonnen moeten worden.

 • Marcel

  Mmmm, als het inderdaad zo makkelijk was, waarom hebben we dat niet eerder gedaan. Nou, omdat gezien de constructie zoals het nu gemaakt is, vooral de buitenlucht met grondwater verwarmd wordt….Je zult heel wat grondwater van 12 graden door deze schil heen moeten jagen om het bij een temperatuurverschil van 20 graden (zeg -10 gr. C)het warmteverlies te compenseren.

 • Leon

  Leuk principe, een beetje een combinatie van een warmtepomp en vloer-/wandverwarming. Een potentieel ‘gevaar’ is natuurlijk wel eventuele lekkage, daarnaast is het de vraag hoeveel onderhoud zoiets vraagt en hoe lang het mee gaat. In dat opzicht verdient een ‘passieve’ oplossing (isoleren) altijd de voorkeur boven een ‘actieve’ oplossing (installaties e.d.). Dus om nou te stellen dat isolatie niet meer nodig is, dat lijkt me wat ver gaan. Maar het is wel een interessant systeem. Ben benieuwd naar de resultaten.

 • Het is interessant om eens uit te rekenen hoe deze maatregel zich verhoudt qua kosten en opbrengsten met het aanbrengen van een pakketje buitenisolatie aan de gevels en het dak. Als we daar een projectje van kunnen maken, dan wil ik dat best uitvoeren!

 • Krius

  dit lijkt inderdaad zo simpel en ook makkelijk uitvoerbaar dat ik het bijna niet kan geloven dat we daar nog niet eerder op zijn gekomen.. chapeau.. en nu ben ik natuurlijk zeer benieuwd naar de resultaten

 • Klinkt allemaal heel logisch en acceptabel. Ben ontzettend nieuwsgierig naar de meetresultaten. Hier worden we in de markt nou blij van!

 • L.S. Wat een slimme gedachte ik hoop dat we over een jaar de resultaten te zien krijgen. Veel succes met deze inspirerende proef. C.Froger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.