Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

Kunstwerk verkent grenzen van houtconstructies

Op het terrein van ingenieursbureau ABT in Velp is ‘De Houtkroon’ onthuld. Een houten kunstwerk, ontworpen door een van engineers van ABT en gemaakt van Nederlands larikshout. Het trechtervormige kunstwerk is eigenlijk een experimenteel proefmodel om de grenzen van houtconstructies te verkennen.

“Zowel het ontwerp van de constructie als de fabricage en de montage van de onderdelen waren bedoeld om meer inzicht ter krijgen in de mogelijkheden van het maken van complexe houtconstructies”, legt Chris van der Ploeg uit. Hij is structural engineer bij ingenieursbureau ABT. Ook Adviesbureau Lüning (onderdeel van Oosterhoff en een zustermaatschappij van ABT), dat zich volledig toelegt op de houtbouw, was bij het project betrokken. “Wij adviseren steeds meer over houtbouwprojecten en door hun groeiende populariteit wilden we ervaring opdoen door te experimenteren met de engineering, de productie en de montage van complexe constructies”, verduidelijkt Van der Ploeg. “Ons doel was echt de grenzen van de mogelijkheden te onderzoeken. Complexer dan dit kan het in de houtbouw eigenlijk niet.”

Het resultaat is een trechtervormig houten kunstwerk van 3,5 meter hoog en 7,5 meter breed, dat op een betonnen sokkel is verankerd. De constructie bestaat uit 74 driehoeken met 49 unieke elementen van schillende afmetingen. In het kunstwerk zijn 220 houten balkjes verwerkt, die met behulp van 2.800 HECO-TOPIX-plus houtschroeven met elkaar verbonden zijn.

Automatisch voorgeboorde gaten

Ter voorbereiding van de verbindingen waren alle schroefgaten in de balkjes tot 3 cm diep voorgeboord. Dat was nodig omdat sommige schroeven in een moeilijke hoek ingedraaid moesten worden; vooral bij complexe knooppunten. Er zijn knooppunten in het bouwwerk met wel 50 schroeven, die elkaar niet mochten raken. Dat voorboren gebeurde trouwens volledig automatisch. Het kunstwerk was ontworpen in het 3D-ontwerpprogramma Rhino Grasshopper en met de 3D-modellen uit het programma werd de CNC-machine van Timmerfabriek Visser in Zaandam aangestuurd, die alle balken exact op maat en met de voorgeboorde schroefgaten produceerde.

ABT maakte onderstaande video over de totstandkoming van het houten kunstwerk.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.