Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

Luisteren naar gebruikers verbetert BIM-praktijk DRBG

Dat BIM de faalkosten reduceert, bouwprocessen versnelt en dat daarom steeds meer partijen het model als dé ideale manier van samenwerken in de keten zien, is bekend. Maar wat is de rol van de toeleverende industrie hierin? Wat voegt zij toe aan projecten die dagelijks in de 3D-werkelijkheid worden gestart? Samenwerken, luisteren naar gebruikers en een tool ontwikkelen om het BIM-model van aannemers te checken is wat De RuwBouw Groep toevoegt aan de BIM-praktijk van alledag.

Vandaag de dag wordt een gebouw volledig digitaal uitgewerkt en als virtueel model opgeleverd. Daarna wordt het vrijgegeven voor productie en realisatie. Door deze manier van werken kunnen faalkosten tot een minimum worden gereduceerd en verloopt het bouwproces meestal veel sneller. Om de voordelen van BIM optimaal te benutten, is het echter van groot belang om in de voorbereidende fase ook een innige samenwerking aan te gaan met bij de bouw betrokken fabrikanten en leveranciers. De RuwBouw Groep (DRBG) onderschrijft het belang van zo’n innige samenwerking en vertaalde deze gedachte in een vernieuwde Revit-bibliotheek en een gratis WebService die eventuele fouten uit het BIM-model van de aannemer filtert.

Nieuwe Revit-bibliotheek

Een goed voorbeeld van innig samenwerken (en luisteren naar de doelgroep), is de Revit-bibliotheek die De RuwBouw Groep in eigen beheer ontwikkelde. DRBG ziet ‘de bibliotheek’ als een digitaal assortiment waarin een groot aantal Heembeton- en Calduran-wanden en Dycore-vloertypes zijn opgenomen. Om de bibliotheek zo optimaal mogelijk in te richten, vroeg DRBG in 2015 zijn gebruikers te reageren op de inhoud van de bibliotheek. De aanbevelingen, suggesties en wensen die op die manier bij het bedrijf binnenkwamen, zijn verwerkt. Gevolg van dit ‘luisteren’ is dat de Revit-bibliotheek nu ruim twee keer meer items bevat dan de voorgaande versies. Met deze bibliotheek wordt een goede bijdrage aan het modelleren van een zo optimaal mogelijk 3D-model geleverd en ondersteunt De RuwBouw Groep het BIM-proces van de aannemer in de praktijk. De bibliotheek is via de website van de fabrikant gratis te downloaden en eenvoudig te installeren. Overigens zijn voor Revit 2014, 2015 en 2016 aparte versies beschikbaar.

WebService

Een ander voorbeeld van ‘innig samenwerken’ is de BIM WebService. Het gebruik van Webservices rond BIM is nieuw in Nederland. DRBG ziet deze ‘tool’ als een goede manier om de werkwijze met BIM verder te optimaliseren. Het doel van de WebService is controleren of het BIM-model van de aannemer nog verbeterd dient te worden en of het voldoet aan algemene BIM-specificaties van DRBG. De WebService checkt onder meer of het type benaming overeenkomt met het DRBG-assortiment, de bouwlaagbenaming overeenkomt met RVB BIM Norm, het juiste stramien aanwezig is, de juiste NL/SfB-coderingen aan de RuwBouw Groep-objecten zijn aangebracht, de LoadBearing True/False zijn ingevuld en de wanden per bouwlaag gemodelleerd zijn.

Gratis uploaden

In de praktijk kan een aannemer (of een andere partij uit de keten) zijn BIM-model vrijblijvend en gratis uploaden als IFCbestand. De WebService controleert het model. Eventuele tekortkomingen komen automatisch aan het licht. De resultaten worden direct aan de aannemer in kwestie gerapporteerd. Het BCF-bestand met de geconstateerde aandachtspunten kunnen na rapportage worden gedownload en ingelezen in verschillende BIM-applicaties. De aannemer kan de BIM-informatie hierna direct en op de juiste manier aanbieden voor detailengineering en -productie.

Belangrijk instrument

DRBG ziet de BIM-werkmethodiek als een belangrijk instrument om de kwaliteit, doorlooptijd en de totale kosten over de gehele levenscyclus te optimaliseren. Het 3D-model is hierbij een middel ter ondersteuning van het proces. DRBG baseert haar BIM-werkmethodiek zoveel mogelijk op een uniforme (markt)benadering. Daarnaast stimuleert en hanteert De RuwBouw Groep waar mogelijk de reeds bestaande standaarden, zoals IFC & BCF. Verder zijn de RVB BIM Norm, NL/SfBclassificatie en kenniskaarten BouwInformatieRaad belangrijke onderdelen.

Foto: DRBG

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.