Ga naar hoofdinhoud
Methoden & Technieken

Spouw ook in nieuwbouw pas achteraf isoleren

Na-isolatiebedrijven worden steeds vaker ingezet voor het isoleren van nieuwbouwhuizen. Deels is dat het gevolg van het tekort aan mankracht op de bouw, vooral bij metselaars. Daarnaast hebben aannemers te maken met lange levertijden van pir-platen, wat er soms toe leidt dat wordt gekozen voor na-isolatie.

[fotoplayer]

Achteraf isoleren

Na-isolatie van woningen is niet alleen mogelijk bij bestaande bouw, maar ook bij nieuwbouw, vindt Knauf Insulation. De toeleverancier van isolatiematerialen bewerkt sinds dit najaar actief de markt met het nieuwe product Supafil Cavity XL. De techniek is gebaseerd op de methodiek van na-isolatie van bestaande woningen. Het grootste verschil is dat het na-isoleren van binnenuit gebeurt, vertelt verkoper Herald van Zijl van Knauf Insulation. De vlokken minerale wol die worden ingeblazen lijken op die voor bestaande spouwmuren, die Knauf verkoopt onder de naam Supafil Cavity Wall. De toevoeging XL maakt echter duidelijk dat het materiaal geschikt is voor bredere spouwen. “Er kan tot 250 mm overbrugd worden”, vertelt Van Zijl.

Dit materiaal wordt al zo’n jaar of acht in het Verenigd Koninkrijk gebruikt voor nieuwbouwprojecten en er zijn daar al ruim 100.000 nieuwbouwwoningen op deze manier geïsoleerd. Omdat constructies en detailleringen afwijken stak Knauf Nederland eerst tijd in diverse proefprojecten. Het materiaal is gecertificeerd volgens de bouwnormen en loopt vooruit op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Tijdbesparing op de bouw

Het grote voordeel is volgens Knauf Insulation de tijdbesparing op de bouw, waardoor de bouwtrein minder tijd verliest. “Er is een tekort aan metselaars. Zij zouden zich moeten focussen op het metselwerk, maar metselaars moeten over het algemeen ook isoleren. En dat is een klus waar ze vaak een hekel aan hebben.” Ook fouten bij de montage van isolatieplaten behoren tot het verleden. “Je blaast met de speciale nozzle eenvoudig tot in moeilijk bereikbare plekken en voorkomt zo het risico van valse luchtspouwen of kieren tussen bijvoorbeeld isolatieplaten.

Spouwmuren

Knauf Insulation richt zich nu vooral op spouwmuren waarbij de gangbare Rc-waarde van 4,5 het uitgangspunt is. Dat is bij een standaard spouw van 155 mm goed haalbaar. Doordat de nozzle tot 250 mm kan overbruggen is in principe een Rc-waarde van 7 haalbaar. “Voor toekomstige hogere isolatie-eisen volgens BENG is het product al geschikt”, vult communicatiespecialist Vivian Kennes aan.
De vlokken hebben een lambda-waarde van 0,034
W/m.K.

Doordat er via de binnenmuur wordt geboord kunnen de gaten ook groter zijn dan bij bestaande bouw. Daar wordt via de buitenmuur ingespoten en kan alleen in de smalle voeg geboord worden. Een groter gat in de binnenmuur is geen probleem. De gaten worden gedicht, waarna er vaak een stuclaag overheen gezet wordt. Door de grotere diameter past er een grotere nozzle op de inblaasmachine die de vlokken minerale wol verder de spouw in blaast.

Betonnen prefab wanden

Gemiddeld kost het na-isoleren twee dagen. De isolatiespecialisten van Pluimers en Takkenkamp zijn door Knauf Insulation getraind en gecertificeerd om Supafil Cavity XL te verwerken. De eerste dag is nodig om de gaten te boren, gemiddeld zo’n dertien voor een woonkamer. “De volgende ochtend worden de spouwmuren in enkele uren tijd vol geblazen. ’s Middags dicht het inblaasteam de gaten.” Proeven hebben uitgewezen dat een droogtijd van de buitenmuur van 14 dagen voldoende is. Bij de meeste projecten bestond de binnenmuur uit kalkzandsteen, maar ook bij betonnen prefab wanden is na-isolatie mogelijk. Knauf Insulation heeft een leverancier van prefab elementen al zover om in de fabriek de vulgaten aan te brengen.

Achteraf isoleren niet duurder

Het achteraf isoleren is volgens Knauf Insulation niet duurder. Helemaal niet als in de detaillering wordt meegenomen dat de luchtspouw overbodig is. “Het systeem is goedkoper wanneer er in een vroegtijdig stadium met een smallere spouw gedetailleerd wordt.” Ook zijn er minder logistieke kosten. “Je hebt geen afval, geen pallets, geen plastic. Je hebt een schone bouw. Bij nacalculatie bleek een project in Maarssen 2 euro per vierkante meter goedkoper.”

Een veelgehoord kritiekpunt is het verdwijnen van de luchtspouw. De gedachte dat een luchtspouw nodig is om de buitenmuur droog te houden, is nog hardnekkig, ontdekte Van Zijl. Met een rapport van Nieman kan hij aantonen dat een luchtspouw overbodig is.

De belangstelling voor het nieuwe product lijkt groot. Diverse projecten zitten in de pipeline. Het zijn over het algemeen kleinere bouwbedrijven die ervaring met de techniek willen opdoen. “Maar er zijn ook aannemers die eerst gaan kijken of de buurman het ook doet.”

HR++-parels

De gedachte van Knauf Insulation lijkt het ei van Columbus, maar is tegelijkertijd makkelijk te kopiëren door andere na-isolatiebedrijven. Knauf Insulation is daar vooralsnog niet zo bang voor. “Er is een jaar van voorbereiding aan voorafgegaan qua product en ontwikkeling van het systeem. We hebben een voorsprong.”

Of dat zo is, lijkt twijfelachtig. Het kleinere na-isolatiebedrijf Isogroen pioniert al een paar jaar met na-isolatie van nieuwbouwwoningen, blijkt uit foto’s op Facebook. Tegenwoordig is de lange levertijd van pir-isolatieplaten de reden dat Isogroen wordt gebeld door bouwbedrijven in de regio Eindhoven. Het is nog geen dagelijkse praktijk, vertelt José Goossens. “Nieuwbouw komt nog niet zo vaak voor, maar wel steeds vaker omdat zo slecht aan isolatiemateriaal is te komen. De mensen moeten langer wachten op de platen omdat er een tekort aan is.” Ook Isogroen spuit de spouw van binnenuit vol, met in dit geval HR++-parels van EPS. Goossens benadrukt eveneens het voorkomen van koudebruggen. “Bij ons krijg je een naadloze verbinding. Het materiaal gaat als een lavastroom de spouw in, en dan is het dicht.

Techniek Isogroen

De techniek die Isogroen toepast is dezelfde als bij isoleren via voegen in het buitenblad. In principe wordt dezelfde hoeveelheid gaten geboord. “Je moet het materiaal toch met een bepaalde kracht naar binnen spuiten. Het heeft geen zin om dat met heel grote gaten te doen. Het wordt verlijmd in de spouw en het moet goed verlijmd zijn.” Aandachtspunt bij het volspuiten van de spouw is vervuiling. Er mag tijdens de bouw geen rommel in de spouw terechtkomen. Dat creëert koudebruggen, met vochtuitslag op de binnenmuur tot gevolg. “In de nieuwbouw valt dat wel mee. We halen het er anders eerst uit.” Goossens controleert daarom de spouw met een mini-camera.

Sprayen met pur

Volgens Rob van Boxtel van de brancheorganisatie van na-isolatiebedrijven Venin is het isoleren van nieuwbouwprojecten nog geen sterk groeiende activiteit van na-isolatiebedrijven. Het gebeurt volgens hem ‘sporadisch’. Naast het volblazen van de spouw is er nog een andere techniek, weet Van Boxtel. “Daarbij bouw je eerst het binnenblad op en die ga je met pur sprayen. Vervolgens bouw je het buitenblad op.” Het spraypurren van het binnenblad werd overigens al in 2009 door Pluimers gedaan bij woningen in de villawijk Heerlijk Recht in Leiderdorp. Of na-isoleren van nieuwbouw een succes wordt, durft Van Boxtel niet te zeggen. “Nieuwbouw is eigenlijk niet hun marktgebied. Plus dat het iets nieuws is, dat niet altijd even snel in de bouwwereld geaccepteerd wordt. Je moet tegen een stroom van gewoontes in roeien, maar het is wel een evenwichtig alternatief.”

Tekst: Richard Mooi
Fotografie: Knauf Insulation, Isogroen, Richard Mooi

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Spouw ook in nieuwbouw pas achteraf isoleren

 • Julius Sander

  Would you like to post your ad on 1000’s of Advertising sites monthly? Pay one low monthly fee and get almost endless traffic to your site forever!To get more info take a look at: http://www.submitmyadnow.tech

 • Co Boomgaard

  Hoe gaat een gemetselde kop gevel van 3 á 4 woonlagen zicht houden als deze pal op het zuiden staat. En de hele dag door de zonewarmte wordt op gewarmd. De uitzetting van metselwerk kam dan volgens mij wel eens een groot probleem worden.
  In de gehele berichtgeving lees ik daar niets over of is dit niet belangrijk genoeg. In het boek bouw schade komen deze gevallen wel voor.

 • Leon

  Ik vraag me oprecht af of dit zo mooi werkt als men wil doen geloven. Iedereen kent de mogelijke problematiek rondom naïsoleren in bestaande bouw: ruimten die niet volledig gevuld worden (bijvoorbeeld op moeilijk bereikbare plekken of door ‘obstakels’ in de spouw), vochtdoorslag, nazakken van het materiaal. Wat is er gebeurd met de noodzakelijke spouw in een baksteenconstructie? Die hebben we al die tijd voor Jan met de korte achternaam gemaakt? En dan wordt in de laatste alinea ook nog even het sprayen met PUR aangekaart. De isolatiewaarde van dat spul val zwaar tegen, qua milieubelasting is het niet het mooiste materiaal en als je het verkeerd aanbrengt kun je zomaar eindigen met een compleet onbewoonbare woning. Jammer dat Bouwwereld blindelings meegaat in dit soort reclamepraat.

 • Jeroen Kappert

  Hoe controleer je dat de spouw tot boven aan toe gevuld is? En hoe gaat het met inzakken van het isolatiemateriaal na verloop van tijd, ontstaat er dan een probleem aan de bovenzijde?

 • je zou bij het opbouwen van de binnenmuren vulmondjes kunnen inmetselen, zodat je geen gaten hoeft te boren. Dan kan je meteen zien of de vulling goed gaat als het bij een vulmondje naar buiten komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.