Ingenieursbureau ABT heeft een slanke trap van beton en glas gerealiseerd voor haar eigen hoofdkantoor in Velp. De ultraslanke hybride trap – met een dikte van ongeveer 5 centimeter – overspant een afstand van bijna 6 meter, zonder ondersteuning of verstijvingsribben.
Constructieve ontwerp
De nieuwe trap in het hoofdkantoor van ABT in Velp bestaat uit één gedeelte, is vier keer slanker dan gangbaar en zweeft naar de eerste verdieping. Om de trap – ontworpen door JHK Architecten – zo slank te krijgen, moesten beton en glas constructief samenwerken. Het glas is onzichtbaar met het beton verbonden en verstijft en versterkt de trap. Zonder het glas zou de trap werken als een verende plank. ABT berekende de constructie met speciale software. Het constructieve ontwerp vroeg om nauwe samenwerking tussen de glasspecialisten en betonconstructeurs. Onder meer de wapening en de krachten vanuit het glas moesten op elkaar worden afgestemd.
Innovatief stortproces
Vanwege de extreem hoge spanningen in de trap koos ABT voor zelfverdichtende ultra hoge sterkte vezelbeton (UHSB) en een speciale mortel. De ultraslanke trap vereiste een innovatief stortproces, ontwikkeld in samenwerking met Romein Beton. De glazen balustrade reflecteert de innovatieve aard van ABT. Het ABT-team – in nauwe samenwerking met glasleverancier Si-X – zocht de absolute grenzen van het materiaal op. Een drielaagse ruit loopt met de hoeken van de treden mee. Dit betekent een glasconstructie met een zaagtand én hoge toleranties, iets wat zelden of nooit vertoond is.
Sterke, hybride constructie
Het revolutionaire ontwerp is een demonstratie van de mogelijkheden van het veelzijdige UHSB en glas als constructief draagkrachtig materiaal. Samen vormen beton en glas een sterke, hybride constructie. De sierlijke trap gaat hiermee zowel productietechnisch als rekentechnisch ver voorbij de grens van het gangbare. Zo inspireert de trap iedereen in het kantoor het beste uit zichzelf te halen. Samen met partners het onmogelijke mogelijk maken.
Foto’s: Hans Roggen
Beste HtB, omdat het hier het eigen kantoor van ABT betreft ben ik zo vrij om aan te nemen dat zij er alle belang aan hechten dat de trap en het glas schoon blijven. Het is immers (terecht) hun trotse visitekaartje. Uw zorg is echter wel terecht voor alle situaties waar de uiteindelijke gebruiker/betaler niet geïnteresseerd is in de glimmende totempaal van een ontwerper of dat niet kan betalen gezien de hoge ontwerp- en realisatiekosten. Voorbeelden te over!
Ziet er mooi uit, maar arme schoonmaker(ster) die de open naden onder het glas in de hoeken mag gaan bijhouden.
(Hopelijk ook rekening mee gehouden in de exploitatiekosten)
Knappe combinatie van de mogelijkheden en eigenschappen van de afzonderlijke materialen/bouwstoffen. ABT geeft al lang bijzondere visitekaartjes af. Ik mocht het zelf ook vaak ervaren. Hulde!!! Toch blijf ik advocaat van de duivel: Niets is nieuw onder de zon; het was Citroën dat als eerste autobouwer de voorruit van een auto (BX) verlijmde met de carrosserie waardoor een hoge stijfheid en stabiliteit ontstond. Ik ben een “Citrofiel”. Verder vind ik het ontwerp van de trap uit het oogpunt van (visuele) gebruiksveiligheid absoluut onder de maat: de glazen balustraden schreeuwen om een duidelijk zichtbare bovenafwerking/-beëindiging in de vorm van een leuning-buis-/of kokerprofiel. Ik weet dat ik puristen onder de vormgevers tegen de schenen stop maar er zijn grenzen aan wat je gebruikers van een gebouw kunt aandoen!
Echt heel mooi gedaan!
Beste
ziet er geweldig uit.
Vraag me af hoe het met de doorvalbeveiliging en lijnlasten welke hieraan ten grondslag liggen