Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Miljoenennota: Aannemers teleurgesteld in kabinet

De Aannemersfederatie (AFNL) is teleurgesteld over de lastenverzwaringen van het kabinet voor ondernemers. Dat zegt de federatie in een reactie op de Miljoenennota, die vandaag, op Prinsjesdag, gepresenteerd wordt.

De lastenverzwaringen vloeien voort uit de verhoging van de ziektekostenpremies, de hogere WW-premies en de nieuwe bankbelasting. De AFNL ziet helaas ook geen verdere verlaging van de winstbelasting in de Miljoenennota van 2012, zoals beloofd in het Regeerakkoord.

De kanttekeningen die het CPB plaatst bij de effecten van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting, namelijk dat de effecten van deze maatregel op de woningmarkt te verwaarlozen zijn, is ook bepaald geen opbeurend bericht voor de bouw- en infrasector. Echter, dit had de AFNL ook niet verwacht.

Voortzetting lage BTW

Om de bouwsector, die nog steeds in lastig economisch weer verkeert uit het slop te halen, is voortzetting van het verlaagde btw-tarief op renovatie- en onderhoudswerk een veel effectievere maatregel. Dit zou voor de bouwsector omzet en werkgelegenheid opleveren en voor de overheid inkomsten en minder instroom in de WW betekenen na 1 oktober a.s. Deze twee factoren lijken nu na 1 oktober in een negatieve spiraal te komen en zowel bouwsector als overheid duperen.

Het kabinet kan de bouwsector een belangrijke impuls geven door samen met de sector te kijken naar de inzet van oplossingsgerichte faciliteiten voor de topsectoren. Een eerste opmerking hierover staat inmiddels in de Bedrijfslevenbrief van EL&I. Een opzet voor deze faciliterende rol heeft AFNL neergelegd bij dit ministerie. De federatie is van mening dat het ministerie zich hierbij moet aansluiten.

Vliegwielfunctie

Dat de crisis- en herstelwet wordt gecontinueerd is goed, alleen voor het mkb lijkt deze wet nog steeds een dode letter. De Aannemersfederatie juicht meer asfalt toe, alleen moet een adequate Aanbestedingswet ervoor zorgen dat kleine en middelgrote bedrijven ook hier aan de bak kunnen komen.

De Aannemersfederatie steunt de plannen van het ministerie van BZK om samen met de bouwsector, kennisinstellingen en andere betrokkenen een gezamenlijke investerings- en innovatieagenda op te stellen. Gezien de faciliterende functie van de bouw en de vliegwielfunctie naar andere sectoren, zoals de topsectoren, kan dit een positief effect hebben op de economie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Miljoenennota: Aannemers teleurgesteld in kabinet

 • van der Valk

  De overheid is veruit de grootste en zo langzamerhand ook nog de enige opdrachtgever in de bouw,zo krijgen we dan ook de staatschuld nooit naar beneden.
  Het is alleen zo jammer dat die opdrachten uitsluitend naar de grootste bouwondernemingen gaan die dan ook voldoen aan de criteria de duurste , de grootste overhed , en alles OP PAPIER het best voor elkaar te hebben.
  En de mkb ers , die zoeken het maar lekker zelf uit, tja democratie.

 • W.de Vries Aann.bedr.

  Daar de 6 % regeling per 1 oktober vervalt op het arbeidsloon, is nu al te merken.
  Diverse particulieren en potentieele opdrachtgevers laten het nu al af weten, en onderhoud en renovatie zelf ter hand te nemen, om de kosten van de hoge B.T.W. uit te sparen.Reeds uitgebrachten aanbiedingen worden al afgezegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.