Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Miljoenenproject aardwarmte in Den Haag mislukt

Het miljoenenproject met aardwarmte in Den Haag, dat 4000 nieuwbouwwoningen in de wijk Zuidwest had moeten verwarmen, is mislukt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Voor het 21 miljoen euro kostende project is inmiddels door de gemeente Den Haag en energiemaatschappij Eneco faillissement aangevraagd.

Zowel de gemeente als de drie woningcorporaties Staedion, Vestia en HaagWonen, die zich eind mei al terugtrokken uit het project, zullen een verlies van minstens 10 miljoen euro moeten nemen.  Ook de subsidie die de rijksoverheid had toegezegd, zullen de partijen zelf op tafel moeten leggen. Er wordt door het Haagse gemeentebestuur nog wel gekeken naar een doorstart.

Technische problemen

Het project begon in 2008 en had uit twee putten van 2200 meter diepte 4000 woningen van aardwarmte moeten voorzien. Toenmalig kroonprins Willem-Alexander opende reeds in juni 2012 de aardwarmtecentrale (zie foto), een ontwerp van het Haagse architectenbureau Splinter Architecten. In datzelfde jaar hadden de eerste woningen op het aardwarmte-net aangesloten moeten zijn. Het systeem is echter nog steeds niet operationeel.

Zware economische tegenwind en technische problemen bij de winning van de aardwarmte hebben het project genekt. Door de crisis en de slechte huizenmarkt is het aantal nieuwbouwhuizen teruggeschroefd van 4000 naar een paar honderd. Het project werd daardoor moeilijk rendabel. Ook waren er diverse problemen met de pomp die het verwarmde water omhooghaalde.

Den Haag heeft de ambitie halverwege deze eeuw CO2-neutraal te zijn.

Bron: Algemeen Dagblad en Omroep West

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Miljoenenproject aardwarmte in Den Haag mislukt

  • […] schermt de linkse kliek  van GL, PvdA, D66 en Stip weer met aardwarmte. Geothermie is in Wateringseveld een mega 21 miljoenen strop geworden. Ook de tuinder in Pijnacker heeft weinig profijt gehad van […]

  • Paul

    Te gek voor woorden. Helaas moeten er weer eens miljoenen door de plee getrokken worden voordat visionairs en aanverwante dwazen tot orde geroepen worden. Nog erger is het, omdat in het buitenland, verschillende projecten al aangetoond hebben hoe het wel moet. Maar daar willen wij eilanders, hollanders, niet van weten, want wij weten het beter he! Een komplete gemeente duurzaam. Dat kost jaren van duurzame investeringen, planning, duurzaam renoveren en bouwen, voorbeelden genoeg in landen als Duitsland en Oostenrijk. Passiefhuis. het principe voor energie neutrale woningen.

  • J post

    21 miljoen euro duurzaam weg !

    Welk duurzaam mega Staat project is de volgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.