De krimp in kalkzandsteen van Calduran is de afgelopen jaren met 30 procent gereduceerd, aldus de fabrikant. Calduran past nu de rekenregels daarop aan, zodat in de praktijk minder dilataties nodig zullen zijn.
De optredende drogingskrimp is in de ogen van veel gebruikers een nadeel van kalkzandsteen. Daarom zet fabrikant Calduran al heel lang in op vermindering van deze krimp. Dat is in de loop der tijd gerealiseerd door een continue doorontwikkeling van de receptuur.
Dat de krimp met 30 procent is gereduceerd, betekent niet dat er ook 30 procent minder dilataties nodig zijn. Maar met name in bouwmuren zal het in de praktijk zeker schelen. Afhankelijk van de aansluitende binnenspouwbladen zal het vaker voorkomen dat er geen dilataties nodig zijn in bouwmuren. Verder zijn bij ramen van pakweg 2 meter breed nu geen dilataties meer aan beide zijden nodig, maar kan worden volstaan met een dilatatie in het midden. Op die plek zal de dilatatie onder het raam veelal wegvallen achter een radiator. Voor wanden zonder belemmeringen, geldt dat de vrije lengte toeneemt. Voorwaarde is wel dat de ondergrond voldoende stijf is.
Dilatatie-advies
De nieuwe krimpcijfers zijn inmiddels doorgevoerd in de advisering van Calduran. Wie elementen bestelt, krijgt de wanduitslagen nu volgens de nieuwe uitgangspunten. Wie zelf met blokken aan de slag gaat, doet er goed aan om Calduran een dilatatieadvies te vragen.
Calduran Kalkzandsteen werkt voortdurend aan verbetering van de receptuur van kalkzandsteen. Die is al verschillend voor elementen, vellingblokken en stenen. Nieuwe recepturen leidden in het verleden onder meer al tot de introductie van elementen van slechts 70 mm dik, tot kimblokken met een hoogte van slechts 25 mm en tot de inmiddels veel toegepaste hoogbouwelementen.
Recycling
Aanpassing van de receptuur heeft het ook mogelijk gemaakt om een hoger rendement uit grondstoffen te halen en alle productieafval terug te voeren in het productieproces. Zelfs het zaagslib wordt hergebruikt. Ook is Calduran in staat om blokken te maken die voor circa 30 procent bestaan uit gerecycled kalkzandsteen, afkomstig van sloopprojecten. Deze blokken worden op speciaal verzoek geproduceerd voor projecten die hoog willen scoren op duurzaamheid. Een heel hoog percentage recycling is op dit moment niet haalbaar door het gebrek aan aanbod. Kalkzandsteen wordt bij sloop vaak niet gescheiden gehouden van andere steenachtige materialen, mede omdat veel puin nog wordt verwerkt in de infrasector.