Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Minister wil beter binnenmilieu in woningen

Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie wil het binnenmilieu in woningen aanpakken. Dat schrijft zij mede namens minister Cramer van VROM in een brief aan de Tweede Kamer.

Te hoog
Woningen in Nederland zijn wel gezonder geworden op belangrijke punten zoals geluidshinder, vocht en schimmels.

Maar uit onderzoeken naar de gezondheidskundige kwaliteit van woningen blijkt dat er nog dikwijls te hoge concentraties van sommige schadelijke stoffen voorkomen. Ook bewschikken ventilatie-installaties vaak over te weinig capaciteit en zorgen voor geluidsoverlast.

Gezamelijke inspanning
De minister verwacht dat met de te nemen maatregelen de gesignaleerde knelpunten voor een belangrijk deel zijn weg te nemen.

Behoud van het huidige gezondheidskundige kwaliteitsniveau van woningen en verbetering van dat kwaliteitsniveau op onderdelen vraagt om een gezamenlijke inspanning van het rijk, andere overheden, bouwbedrijfsleven, verhuurders en burgers, constateert zij in de brief.

Bouwbesluit beter naleven
Het bouwbedrijfsleven zal de voorschriften in het Bouwbesluit over gezondheid en energiezuinigheid beter moeten naleven en gemeenten zullen die naleving beter moeten controleren.

Energiebesparende maatregelen mogen niet ten koste gaan van de kwaliteit van het binnenmilieu in woningen. Minister Vogelaar wil verder het maximale geluidsniveau van mechanische ventilatievoorzieningen vastleggen in het Bouwbesluit.

Vervangen
Geisers zonder afvoer en andere open verbrandingstoestellen die koolmonoxidevergiftiging kunnen veroorzaken, zouden niet meer geplaatst moeten worden respectievelijk versneld vervangen door gesloten toestellen.

Tot het moment van vervanging is het belangrijk ze in elk geval goed te onderhouden. Dat geldt ook voor verouderde CV-ketels.

Voorlichting
Verder krijgen bewoners, verhuurders, bedrijfsleven en andere overheden de komende jaren voorlichting over de verbetering van de gezondheidskundige kwaliteit van woningen.

Vogelaar wil nader onderzoek naar concentraties en herkomst van een aantal schadelijke stoffen in de binnenlucht van woningen.

Bron: Nieuwsbank

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.