Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Mobiel stadion voor grote evenementen

TU Delft-student en ingenieur bij IMd Raadgevende Ingenieurs Marcel Klomp bedacht voor zijn afstudeerproject een mobiel stadion voor grote sportevenementen. Organisatoren kunnen het stadion huren en hoeven zo niet te investeren in de bouw van een stadion. Vrijdag 24 mei studeert Klomp af op zijn idee.

Verliesgevend

Stadions die speciaal voor grote evenementen worden gebouwd, zijn bijna altijd verliesgevend. Het gebouw raakt na een evenement vaak snel in verval en datzelfde geldt voor de omgeving. Dat probleem is voorbij als er een mobiel, tijdelijk stadion ingezet kan worden. Volgens Klomp zijn de kosten van zo’n demontabel stadion slechts 22 procent van die van een traditioneel stadion.

38 zeecontainers

Klomp: “Het demontabel en transporteerbaar zijn stelt heel andere eisen, zoals aan het dak, de tribune en de fundering. Daarvoor heb ik diverse varianten uitgewerkt. Alle onderdelen moeten voor het vervoer in zeecontainers passen. Zou je de tribune van een betonnen stadion in containers willen stoppen, dan heb je er 297 nodig. In mijn voorstel zijn dat er maar 38. Behalve het volume speelt ook het gewicht een grote rol. Het demontabele stadion is niet van beton, maar hoofdzakelijk van aluminium en staal.”

Levensduurkosten

Verder heeft Klomp de levensduurkosten van een standaard stadion en een mobiele variant onderzocht. Een permanent stadion vraagt een hoge investering; vooral de rente drukt zwaar op de begroting. Een demontabel stadion bouwen is vanwege de transport- en op- en afbouwkosten weliswaar duurder dan een niet-demontabel stadion, maar de winst zit daarin dat het stadion tijdens de levensduur keer op keer hoge inkomsten genereert.

‘Huren interessante optie’

Als het demontabele stadion gedurende de levensduur van dertig jaar acht keer wordt ingezet, zijn de kosten voor de huurder slechts 22 procent van die van een eigen, permanent stadion. Klomp verwacht niet dat bij een groot evenement een huur-stadion ingezet zal worden als centraal, beeldbepalend stadion. “Maar bij evenementen zijn vaak vijf tot zes andere stadions nodig. Vooral daarvoor is ‘huren’ een interessante optie.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.