Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Modern huis van traditioneel materiaal

In Groenekan staat het Baksteenhuis van Zecc architecten uit Utrecht. Bouwbedrijf Van Rhenen BV uit Driebergen-Rijsenburg is verantwoordelijk voor de uitvoering. Het huis staat op de grens van dorp en landschap en deze verschillende omgevingen ontmoeten elkaar in het huis.

Baksteen opnieuw geïnterpreteerd

Als uitgangspunt voor de architectuur is traditionele baksteenarchitectuur met typisch dorpse kenmerken genomen. De omliggende woningen zijn allemaal gemetseld en hebben schuine daken met keramische dakpannen. Door de kenmerken van deze woningen te nemen en opnieuw te interpreteren is de moderne woning ontworpen en gebouwd.

Alles in baksteen

Alle woonvertrekken zijn gericht op het omliggende groen. Aan de straatzijde is de woning relatief gesloten. Het hele huis bestaat vrijwel uit één materiaal: baksteen. Zowel de gevels als de dakvlakken zijn uitgevoerd in dezelfde steen. Daardoor ziet het geheel er uit als een baksteensculptuur. De Deense baksteenfabriek Peterson ontwikkelde speciale dakstenen. Iedere steen is met de hand gemaakt, waardoor een grote diversiteit aan massieve hoek- en vormstenen mogelijk werd. Ook de schoorstenen, lateien en de lekdorpels zijn gemaakt van dezelfde steen.

Ramen met diepe negges

De bakstenen vorm wordt onderbroken door strakke raamopeningen met diepe negges. Een insnijding aan de voorzijde herbergt de entree van het huis. Ook de achterkant heeft een insnijding met daarin een grote raampartij. Het lichte interieur treedt hier als het ware even naar buiten en verzacht de overgang naar de tuin.

Meer ruimte door onderkeldering

Het huis bestaat uit een gedeelte van 2 bouwlagen en een deel van 1 laag. Het hoge deel sluit aan op de naastgelegen woningen en het lage deel maakt de overgang naar het landschap. Door het huis volledig te onderkelderen werd extra ruimte gecreëerd. In het midden van de woning is een vide met open trap gemaakt, die de verdiepingen met elkaar verbindt. Niet verrassend zijn ook de terrassen en het bijgebouw uitgevoerd in baksteen.

[fotoplayer]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.