Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Modulair studentencomplex in vijf bouwlagen

Studentencomplex Ravel Residence in Amsterdam bestaat uit 800 prefab woningen in vijf bouwlagen. Die hoogte brengt extra uitdagingen mee op het gebied van stabiliteit en brandveiligheid. Toch heeft het complex geen externe staalconstructie, zoals meestal gebruikelijk is. Elke unit vormt een op zichzelf staande constructie.

Brandwerend

Een andere uitdaging is de brandwerendheid. De hoofddraagconstructie moet 90 minuten brandwerend zijn en de scheidingswand moet een weerstand tegen branddoorslag en -overslag hebben van 60 minuten. Dit werd bereikt door de wandconstructie op te bouwen met Fermacell gipsvezel wandplaten van 12,5 millimeter dik. De platen zijn geclassificeerd als ‘niet brandbaar’ en vallen binnen brandklasse A2-s1do. Het gips in de wandplaten zorgt in geval van brand voor koeling van de constructieopbouw. Tussen de wandplaten bevinden zich houten regels, opgevuld met steenwol, met in het midden een spouw.

Dove gevel

Het studentencomplex staat aan de Antonio Vivaldistraat in Amsterdam langs de A10. Om het geluid van het passerende verkeer te verminderen, is voor de betreffende zijde een ‘dove gevel’ ontworpen. Aan de binnenzijde zijn bovendien drie lagen Fermacell gipsvezel wandplaten toegepast om extra massa te creëren om bij te dragen aan een hogere geluidisolatie.

City farming

De Ravel Residence is ontworpen door van den Oever∙Zaaijer & Partners, wordt geëxploiteerd door Student Experience en gebouwd door Jan Snel uit Montfoort. Het studentencomplex bestaat uit de 800 modulaire woningen, een horecagelegenheid, studiezaal en op het dak komt een basketbalveld en ruimte voor city farming. Momenteel worden wekelijks 25 woningen in Montfoort gebouwd. Gelijktijdig wordt in Amsterdam Ravel Residence afgebouwd. De Ravel Residence wordt begin 2015 opgeleverd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Modulair studentencomplex in vijf bouwlagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.