Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Mogelijk opnieuw uitstel BENG-eisen

De BENG-eisen worden mogelijk opnieuw met een half jaar uitgesteld. Lente-akkoord ZEN en BNA pleiten daarvoor per brief bij minister Knops. De twee partijen willen de invoering van de BENG-regels uitstellen naar 1 januari 2021. Reden: de software is niet klaar.

De bouwpraktijk heeft minimaal een half jaar nodig tussen het beschikbaar komen van de software (gebaseerd op NTA 8800, de rekenmethode waarmee de BENG-indicatoren worden bepaald) en de invoering van de BENG-regels, stellen de vier in het Lente-akkoord ZEN verenigde brancheorganisaties Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-Bouw. “Volgens de laatste informatie zijn deze softwarepakketten echter niet voor 1 januari 2020 gereed. Mededelingen van softwareontwikkelaars hierover variëren van eind januari/medio februari voor de bèta-versie van de software, tot begin april voor de definitief vrij te geven software”, zo is te lezen in de brief.

Herhaling

De geschiedenis herhaalt zich hier, want de regels zijn om dezelfde reden al eerder opgeschoven van 1 januari 2020 naar 1 juli 2020, de huidige invoeringsdatum. Minister Ollongren was het destijds eens met het argument dat de software een half jaar voor de invoering van BENG klaar moet zijn. “Deze argumenten gelden ook nu nog”, aldus het Lente-akkoord in de brief naar de minister. De brief is ook ondertekend door BNA, de branchevereniging voor architecten.

Half jaar uitstel is krap

Mochten de BENG-eisen opnieuw een half jaar uitgesteld worden, dan is dat nog steeds krap. Omdat het ontwerp afhankelijk is van de energie-uitgangspunten, moeten die uitgangspunten al bij het schetsontwerp bekend zijn. Het daaropvolgende proces van schetsontwerp tot WABO-procedure duurt volgens de brief gemiddeld 45 weken – langer dus dan een half jaar. Een periode van een jaar tussen het moment van beschikbaar komen van de rekensoftware en de wettelijke invoering van de eisen zou dan ook nog wenselijker zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.