Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Mondriaanse kunst op Haagse gevel

De gevel van het kantoorgebouw De Haagsche Zwaan is omgetoverd tot kunstwerk. Dankzij een grootstedelijk inrichtingsproject in Den Haag is het kader van het Piet Mondriaan-jaar op talloze publieke locaties de kunst van Piet Mondriaan te zien.

Als eigenaar van een van de hoogste gebouwen in Den Haag, draagt ook Union Investment bij aan het Piet Mondriaan-jaar. Het kantoorgebouw De Haagsche Zwaan is 73 meter hoog en dankzij de centrale ligging de ideale plaats om nog meer zichtbaarheid te geven aan de hommage aan Mondriaan.

Creatief samenspel

Kunstenaar Madje Vollaers van Studio VollaersZwart heeft 200 m2 van de gevel van het gebouw gehuld in de primaire kleuren rood, geel en blauw en de ondersteunende kleuren wit en zwart die zo kenmerkend zijn voor Mondriaan. Het zorgt voor een creatief samenspel tussen de geometrische vormen van De Haagsche Zwaan en de elementaire, abstracte taal van de wereldberoemde artiest. Door gebruik te maken van duurzame, behandelde stof blijven de kleuren tijdens het hele project tot eind 2017 sprankelend.

Kunst, architectuur en communicatie

Studio VollaersZwart staat bekend om haar opvallende werk dat vaak een interactie bewerkstelligt tussen kunst, architectuur en communicatie. In de herfst van 2014 trok het kunstenaarsduo al volop aandacht met de plaatsing van een doek van 450 m2 op De Haagsche Zwaan met daarop een verlichte ballerina. Union Investment beheert het kantoorgebouw al sinds 2010 als onderdeel van haar portfolio van het open vastgoedfonds UniImmo: Europa. Deloitte, Q8 Aptitude Health en NACO zijn vaste huurders van het pand.

Kunstbeweging De Stijl

Ook andere gebouwen, zoals het stadhuis van Den Haag, nemen deel aan het project. Honderd jaar geleden speelde Piet Mondriaan een doorslaggevende rol bij de oprichting van de kunstbeweging De Stijl en wordt hiervoor nu geëerd. Het feestjaar heeft als thema ‘Mondriaan tot Dutch Design’. De complete Mondriaan-collectie van het Gemeentemuseum, bestaande uit 300 werken, wordt tentoongesteld als onderdeel van de festiviteiten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.