Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Monitoringssysteem voor gevelvoegen

SABA en Texplor lanceren een nieuw monitoringssysteem voor gevelvoegen. Volgens de leveranciers zorgt het systeem voor een aanzienlijke kostenreductie rondom het onderhoud van gevels ten opzichte van de traditionele visuele inspectiemethode. Op de Bouwbeurs wordt het systeem voor het eerst getoond.

Eenvoudig te integreren

Het voegmonitoringssysteem is eenvoudig te integreren in de gevelvoeg. In de voegopbouw van een gevelvoeg wordt altijd een rugvulling gebruikt. Voordat de kitvoeg wordt aangebracht kan een detectielint worden aangebracht voor de monitoring. Er kan gekozen worden voor een permanente monitoring, zelfs met lekkage-alert, of voor een steekproefsgewijze meting bij minder kritische locaties.

Nadelen van visuele inspectie

Visuele inspecties van voegafdichtingen zijn met name bij hoogbouw vaak erg tijdrovend. De gevels van dit soort gebouwen zijn bovendien vaak moeilijk bereikbaar. Dat zorgt ervoor dat bepaalde gebreken mogelijk onopgemerkt blijven. Een ander nadeel van visuele inspectie is dat het lastig vast te stellen is of een (beginnende) onthechting al lekkage tot gevolg heeft. In veel gevallen is visuele inspectie te laat; lekkage of inwatering hebben al plaatsgevonden.

Minder inspectie- en herstelkosten

Een monitoringssysteem voorkomt menselijke fouten en kan hierdoor leiden tot een aanzienlijke reductie van de inspectie- en herstelkosten. Gevolgschades worden beperkt omdat het systeem snel en gericht laat zien waar herstel plaats moet vinden. Bovendien zorgt het monitoringssysteem voor meer inzicht in het functioneren van gevelvoegen in zware omstandigheden, denk hierbij bijvoorbeeld aan hoogbouwsituaties, winddruk, zonbelasting, zoutbelasting bij gebouwen aan zee en dergelijke. Kennis die weer toegepast kan worden in nieuwbouwsituaties.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.