De restauratie van jachthuis Sint Hubertus is een enorme klus. Vooral het herstel van de tegeltjesvloeren en de leien op het dak is een waar monnikenwerk. De restauratie is inmiddels zo ver gevorderd dat het jachthuis in het Nationaal Park Hoge Veluwe in juli en augustus gedeeltelijk weer open kan voor het publiek. Zij het nog zonder de bijbehorende inrichting.
Het jachthuis is in de periode 1916 tot 1920 gebouwd. Het is ontworpen door architect H.P. Berlage als buitenverblijf voor het echtpaar Kröller-Müller, dat er later zelf ging wonen. Het is later in eigendom overgegaan naar de staat, die een onderhoudsverplichting heeft. In 2007 bleek het reguliere onderhoud echter niet meer toereikend. Onder meer de elektrische installatie was aan totale vervanging toe, maar ook eerdere restauraties in de jaren ’60 hadden afbreuk gedaan aan het pand. Dat was vooral zichtbaar in het leien dak en in het metselwerk.
Restauratiearchitect is architectenbureau Fritz uit Bussum. Peutz is betrokken als adviseur voor bouwfysica en brandveiligheid. Grontmij is adviseur voor de installaties. De restauratie wordt uitgevoerd door Nico de Bont BV uit Vught.
Onzichtbaar
Voor alle partijen geldt hier dat hun werk zo veel mogelijk onzichtbaar moet zijn. Daar is veel geduld voor nodig. Berlage paste zijn materialen namelijk nogal levendig en karaktervol toe, oftewel: met veel nuances en lang niet allemaal even recht. De tegeltjesvloer in de eetkamer is daarom eerst volledig in kaart gebracht en uitgetekend inclusief kleuren en scheve en minder strakke tegels. De losse tegels zijn opnieuw aangebracht en kapotte tegels zijn vervangen in exact het oude patroon en kleur.
Datzelfde geldt voor het metselwerk. Ook hierin zitten verschillende stenen. Met veel experimenteren is het gelukt soortgelijke stenen bij te laten maken. En wel in de laatste Nederlandse kolengestookte ringovens van steenfabriek Vogelensangh. De stapeling van de stenen is uitgezocht en uiteindelijk bleek een bepaalde plek in de oven geschikt. Maar dan nog wordt een behoorlijk deel van de stenen van die plek uit de tas stenen afgekeurd. Het eindresultaat is echter onzichtbaar hersteld metselwerk. Waar nodig wordt dat nog enigszins verouderd zodat het nog minder zichtbaar is.
Nieuwe leien
Het leien dak van het jachthuis wordt compleet vervangen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van leien uit Wales, die het dichtst bij de oorspronkelijke leien komen en 100 jaar gegarandeerd worden. De leien liggen in een heel bijzonder lijnenspel. Het oude leien dak was al eens herdekt volgens een afwijkend patroon en de leien waren niet meer van de gewenste kwaliteit.
Installatietechnisch is vooral de inpassing van de brandveiligheid een item. Hiervoor is gekozen voor kleine nozzels in de plafonds, die ook nog een kleur worden gebracht. De nozzels zuigen lucht aan waarvan het rookgehalte wordt bepaald. Deze installatie vervangt zichtbare rookmelders. De leidingen worden door de bovenliggende vloeren gelegd. De elektra-installatie wordt ook door de vloeren gelegd. De metalen leidingen door de muren konden niet worden vervangen en worden hergebruikt. Dit is mogelijk doordat een speciale kabel wordt gebruikt met een extra mantel, waardoor contact met de buis wordt voorkomen.
Nog een geluk dat Berlage destijds slechts een deel van de eetkamervloer heeft laten betegelen! Onder het grote vloerkleed onder de eettafel is de vloer niet betegeld. Er wordt beweerd dat Berlage wilde voorkomen dat de Kröller-Müllers het meubilair zouden verplaatsen. Dat scheelt weer een hoop werk nu.