Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Museum in brug

Wie in Tilburg voor de nieuwe Begroetingsbrug in de Piushaven staat te wachten, kan net zo goed de auto even uitzetten en een museumbezoek brengen. Architect John Körmeling maakte namelijk in het ballasthuis, het contragewicht van de brug, een expositieruimte en een terras voor brugwachters. Als de brug open is, kijken automobilisten niet tegen een kaal wegdek aan maar onder het brugdek door naar het museum, dat naar beneden zakt als de brug geopend wordt.

Begroeting

De nieuwe brug, die vijf wijken met elkaar verbindt, wordt vrijdag 14 juni officieel geopend. Körmeling bedacht de naam Begroetingsbrug: “Bij een geopende brug kunnen automobilisten, wandelaars, schippers en de brugwachters elkaar zien.” Via een wedstrijd wordt de officiële naam van de brug gekozen.

43 ton zwaar

Het ontwerp van Körmeling is uniek omdat het brugdek niet scharniert bij een uiteinde, maar vijf meter verderop dankzij een verplaatst draaipunt. Hierdoor heeft iedereen op straatniveau vrij uitzicht als de brug open gaat. Het ballasthuis is een stalen constructie met wanden van glas. Het is 13,5 meter breed, 8 meter lang, 3,5 meter hoog en weegt 43 ton. De kosten van de brug bedragen 3,2 miljoen euro.

Bijzondere ontwerpen

John Körmeling (1951) maakte al meer bijzondere ontwerpen. Eerder ontwierp hij een doorzonwoning in Tilburg die dag in dag uit rond een rotonde draait. Op Schiphol ontwikkelde hij het kunstwerk Hihi Haha en in 2010 maakte hij internationaal furore met het Happy Street Paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling in Shanghai.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.