Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

MVO biedt kansen voor bouwkolom

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is volgens gemiddeld 97 procent van de projectontwikkelaars en aannemers B&U toepasbaar in de bouwkolom. De vraag van opdrachtgevers naar duurzame materialen zal daarnaast naar verwachting de komende jaren groeien.

De prijs vormt voor ongeveer de helft van de betrokken bedrijven echter een drempel om samen te werken met partijen die aan MVO doen. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis met als thema ‘verdienmodel van MVO’.

MVO dringt steeds meer door tot het marketingdomein. In 2010 wil de rijksoverheid 100 procent duurzaam inkopen, lagere overheden 50 procent. Daarnaast wil circa drie op de tien Nederlandse consumenten bewuster wonen en consumeren. Hierdoor ontstaat er een interessante markt die door bouwende partijen steeds moeilijker genegeerd kan worden.

Arbo vaak genoemd
Gemiddeld 97 procent van de projectontwikkelaars en aannemers vindt MVO toepasbaar in de bouwkolom. Een derde is daarnaast overtuigd van het belang van deze vorm van ondernemen. Vooral de naleving van de ARBO-regeling wordt vaak genoemd. Het gebruik van duurzame bouwmaterialen is volgens drie op de vier projectontwikkelaars van toepassing op de eigen organisatie, gevolgd door energiebesparing in het eindresultaat.

Vraag vanuit opdrachtgevers
Opdrachtgevers kunnen aan het gebruik van MVO een belangrijke bijdrage leveren door hier in het bouwproces expliciet naar te vragen. Bij een kwart van de projectontwikkelaars en één op de tien aannemers B&U wordt in minimaal 50 procent van de projecten gevraagd naar het gebruik van duurzame bouwmaterialen.

Gemiddeld één op de tien betrokken partijen geeft aan dat de opdrachtgever hier nooit naar vraagt. Twee derde van de projectontwikkelaars en aannemers B&U voorziet dat de vraag naar duurzame bouwmaterialen de komende jaren toe zal nemen. Slechts een enkeling voorspelt een afname.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het nieuwe BouwKennis Marketingmagazine met als thema ‘verdienmodel van MVO’.

Bron: Bouwkennis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.