Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Najagen woningproductie onverantwoord

’Het dogmatisch vasthouden aan een jaarlijkse woningproductie van 80.000 tot 100.000 woningen – zoals de regering doet – is onverantwoord. Niet alleen wordt dit aantal niet gehaald, het leidt op termijn tot een enorme leegstand en een ingestorte woningmarkt.’

Dit concludeert NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in de Thermometer Koopwoningen. Deze halfjaarlijkse rapportage, die samen met het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft wordt opgesteld, geeft een actueel beeld van de Nederlandse koopwoningenmarkt.

Kwaliteit
Volgens de NVB moet het accent liggen op een kwalitatieve toevoeging van woningen aan de voorraad die aansluiten bij ‘de wensen van mensen’ in combinatie met verstandige sloop- en renovatieprogramma’s.

Uit De Thermometer blijkt dat de nieuwbouw van woningen vorig jaar niet heeft geprofiteerd van de economische groei. Er zijn in 2007 38.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is 13 procent minder dan in 2006. Stijgingen van de hypotheekrente en de bouwkosten zette volgens de NVB de betaalbaarheid van de woningen verder onder druk.

Verstedelijkingsafspraken
Aedes heeft eerder aangegeven dat er indien er nieuwe woningbouwafspraken worden gemaakt voor periode 2010 – 2020 deze ingebed moeten worden in regionale Verstedelijkingsafspraken. Investeerders, zoals corporaties en commerciële ontwikkelaars, moeten van meet af aan worden betrokken bij deze regionale en lokale afspraken over woningbouw om zo een degelijke en realistische onderbouwing van de bestuurlijke regionale afspraken te krijgen.

Bron: Aedesnet

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.