Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nationale Renovatieprijs voor Las Palmas

Las Palmas in Rotterdam heeft de Nationale Renovatie Prijs 2009 gewonnen in de categorie utiliteitsbouw. In de categorie woningbouw ging de prijs naar St. Jobsveem, een voormalig pakhuis dat is getransformeerd naar woonruimte, eveneens in de havenstad. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de eerste editie van de Nationale Renovatie Dag, in het Scheepvaart- en Transportcollege te Rotterdam.

Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door de gelijknamige stichting. Het doel van de Nationale Renovatie Prijs is om de renovatiesector breed te stimuleren om de kwaliteit van renovatieprojecten op een (nog) hoger peil te brengen. Bovendien wil de prijs renovatie als ingreepmodel in de bestaande woningvoorraad onder de aandacht brengen van een breed publiek.

Waarom Las Palmas en St. Jobsveem?
Juryvoorzitter prof. ing. André Thomsen gaf bij de prijsuitreiking aan dat “de jury is overtuigd door de uitstraling dat Las Palmas gekregen heeft, zowel door de specifieke renovatie-ingreep van het oorspronkelijke gebouw, als door de nieuwe opbouw. Het laat prachtig zien hoe de theorie van Richard Florida – van cultuur als aanjager van economische ontwikkelingen – in de praktijk gebracht kan worden, ook in een relatief arme stad als Rotterdam.”

Nominaties en prijs woningbouw
In de categorie Woningbouw waren drie projecten genomineerd:
De dichterlijke vrijheid te Rotterdam
Jobsveem te Rotterdam
De Bakens Zwijndrecht
Over de winnaar in de categorie Woningbouw, St. Jobsveem, was de jury eveneens zeer lovend: Wij achten het gebouw als een grote aanwinst op deze locatie, zowel door de mix aan functies als wel door de uitstraling. De jury beveelt aan snel de “wachtgevel” aan de stadkant aan te pakken”, aldus Thomsen.

Innovatieprijs voor De Dichterlijke Vrijheid
Evenals bij de voorgaande editie van de prijs, in 2007, is er ook nu weer een innovatieprijs uitgereikt. Die ging dit keer naar het project De Dichterlijke Vrijheid, in het Rotterdamse Spangen (ook wel bekend als Wallisblok). “Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in de bestaande sociale woningbouw en een daaruit voortkomende uitdaging voor het ontwerpproces zijn hier zeer succesvol beetgepakt, met als doel om zoveel verschillende opdrachtgevers in een gegeven bouwblok qua wonen datgene te geven dat zij wensen”, oordeelde de jury.

Duurzaamheidsprijs voor Beatrixlaan in Voorburg
Nieuw is in deze editie van de NRP dat er ook een Duurzaamheidprijs is uitgereikt. Die eer viel te beurt aan het project
Prinses Beatrixlaan in Voorburg. In dit complex met ouderenwoningen zijn dusdanige ingrepen gedaan, dat het energielabel van F naar A of B is gegaan. Deze prijs werd uitgereikt door prof. dr. ir. Andy van der Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp en Duurzaamheid Fac. Bouwkunde en voorzitter van de Adviesraad Dutch Green Building Council.

Het gehele juryrapport is te downloaden op www.nationalerenovatieprijs.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.