Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Natte cellen toch niet zo waterdicht


Lever 48 natte cellen waterdicht op. Dat is de opdracht van een ziekenhuis aan een aannemersadres. Vier jaar later blijken de renovatiewerkzaamheden niet zo goed uitgevoerd: 13 cellen kampen met lekkages. De tekortgeschoten aannemer hangt een kostenpost van 233.289 euro boven het hoofd. Maar of hij die krijgt?

Vochtproblemen
Een foutieve uitvoering van de kitvoegen in hoeken van wanden, de kitvoegen in de aansluiting van wand op vloer en de inbouw van de doucheputjes. Dat is de oorzaak van de vochtproblemen in de 13 natte cellen, blijkt uit expertiseonderzoek. Het ziekenhuis grijpt deze conclusie aan door de herstelkosten à 233.289 euro van de aannemer te vorderen. Hij is immers toerekenbaar tekortgeschoten in zijn verplichtingen. De vakman is daar niet zo zeker van. Volgens hem komen de lekkages door slechte ventilatie. En de kostenpost? Die is absurd hoog.

Tegelvloeren
De begroting van de ingehuurde expert gaat uit van vervanging van de tegelvloeren door troffelvloeren. Die zouden minder gevoelig zijn. De arbiter meent dat er destijds een keuze is gemaakt voor tegelvloeren. De kosten van troffelvloeren zijn niet op de aannemer te verhalen.
De arbiter rekent het de aannemer wél aan dat de doucheputjes niet goed aansluiten op het tegelwerk. In vrijwel alle natte cellen zit de kitvoeg rond de afvoerput gedeeltelijk los; een enkeling zelfs helemaal. De raadsman wijst 9.600 euro toe voor het opnieuw stellen van 48 putten, waarbij een randje tegels moet worden verwijderd.

Herstellen van de kitvoegen
De relatief hoge vochtigheid in de natte cellen is niet toe te schrijven aan een constructiefout bij de bouw ervan, zoals het ziekenhuis stelt. De lekkages zijn ook niet ontstaan door gebrekkige ventilatie. Althans niet aantoonbaar. Er zijn namelijk geen metingen verricht naar de mate van ventilatie in de natte cellen. De toestand van de kitvoegen duidt wel op een ondeugdelijke applicatie. Voor de arbiter aanleiding om het ziekenhuis eenmalig de kosten van het nalopen en waar nodig herstellen van de kitvoegen toe te wijzen. Het bedrag van 10.620 euro wordt verhoogd met 5.000 euro aan schoonmaak-, winst- en risicokosten. Na verrekening van de arbitrage- en proceskosten betaalt het ziekenhuis 1.939,16 euro aan de aannemer.

Geschilnummer 28.597

Tekst: Viola Huurnink

Tekening: Pennestreek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.