Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nederland geschikt voor duurzaamheidsprincipe

De bouwsector is een sector die gemakkelijk over zou kunnen gaan op duurzaam bouwen. Dat zei chemicus Michael Braungart tijdens het congres Kwaliteit van Duurzaamheid op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. Braungart is samen met architect William McDonough een van de bedenkers van het Cradle to Cradle (C2C) concept.

De bouwsector gebruikt 42% van alle beschikbare materialen en veroorzaakt verreweg de grootste hoeveelheid afval. Deze sector is volgens Braungart een van de belangrijkste onderdelen van de samenleving en innovaties hebben in de gebouwde omgeving een enorme reikwijdte.

Duurzaamheidsprincipe
Braungart was verheugd over de toename van de C2C duurzaamheidsgedachte in de wereld. Hij is van mening dat juist Nederland bij uitstek geschikt is om het duurzaamheidsprincipe tot wasdom te brengen: ‘Een klein land, goed georganiseerd met hoge kennisinfrastructuur. Als het hier, bij jullie niet kan, dan kan het nergens.’

Acht partijen hebben de handen ineen geslagen voor een duurzaam gebouwde omgeving: RCADIS, SenterNovem, Greenport Venlo, BAM Vastgoed, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, ING Real Estate, Multi Corporation en Search Ingenieursbureau.

De initiatiefnemers ondertekenden een intentieverklaring waarin ze op zich namen hun beleid met betrekking tot duurzaamheid scherper te formuleren, bekend te maken en kennis uit te wisselen. De petitie werd aangeboden aan Annemiek Roessen, directeur Stad en Bouw van VROM die haar namens de ministers Cramer en Vogelaar in ontvangst nam.

Bron: PropertyNL

Bouwwereld.nl plaatste eerder:
Amsterdam wil snel duurzaam bouwen
Nieuwe website over duurzaam bouwen
Groen initiatief voor duurzaam bouwen van TNT

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.