Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nederland middenmoter met duurzaam bouwen

Nederland bevindt zich op het vlak van duurzaam bouwen in de Europese middenmoot. Dat stelt Jan Rotmans, hoogleraar transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vergeleken met bijvoorbeeld Duitsland worden duurzame bouwmethoden in Nederland mondjesmaat toegepast.

Gasaansluiting
De Groningse corporatie De Huismeesters heeft ruim 25 jaar geleden 96 woningen voorzien van zonnecollectoren. Deze zomer worden nieuwe zonne-energiesystemen aangelegd en daar is in totaal 3,5 miljoen euro mee gemoeid. De Drontse corporatie Oost Flevoland Woondiensten wil in 2012 niet meer beschikken over woningen met E-, F- en G-labels.

Dit soort initiatieven zijn volgens Rotmans niet afdoende. Een groot deel van de woningen beschikt bijvoorbeeld over een gasaansluiting. Over 30 jaar is het gas echter op, waardoor honderdduizenden bewoners in de problemen komen.

C2C maatgevend
Wat Rotmans betreft wordt het cradle-to-cradle-principe maatgevend in de bouwwereld. In dit concept wordt ook (bouw)afval hergebruikt als grondstof voor een nieuw product. Een ander nuttig bouwconcept is passief bouwen, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van warmte van de zon.

In Duitsland zijn met investeringen in zonne-energie 250.000 banen gecreëerd en in Nederland maar 400.

Bron: Bouw & Wonen.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.