Zo’n driekwart van de Nederlanders verwacht dat de komende tien jaar hun energiehuishouding zal veranderen. Maar zij schatten de kosten die nodig zijn om het huis volledig van duurzame energie te voorzien veel te laag in. Men denkt dat daar ruim 10.000 euro voor nodig is. Experts schatten dit in op het dubbele. Dat terwijl de hoogte van de benodigde investering het grootste obstakel voor bewoners is om in actie te komen. Dit blijkt uit de Nationale Monitor Energietransitie, uitgevoerd in opdracht van installatiebedrijf Feenstra door marktonderzoeksbureau MWM2.
“De energietransitie staat voor de deur, maar bewoners weten vaak nog niet wat dat voor hen persoonlijk gaat betekenen. Het is daarom belangrijk dat we het nog dichterbij brengen en mensen aan de hand gaan meenemen in de stappen die ze zelf kunnen zetten in het verduurzamen van hun energiehuishouding”, zegt Henjo Groenewegen, algemeen directeur van Feenstra.
Urgentie
De helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om de klimaatveranderingen. Tegelijkertijd denkt maar 2 procent dat hun huis helemaal klaar is voor de toekomst. De helft van de Nederlanders vindt dat hun huis (helemaal) nog niet klaar is voor de toekomst. Op een schaal van één op tien is de urgentie om nu actie te ondernemen en de eigen energiehuishouding aan te passen een 6,7. Bij mensen die zeggen meer kennis van de materie te hebben is dat hoger (7,0).
Populair
Zeven op de tien Nederlanders zegt in meer of mindere mate bezig te zijn met het verminderen van energieverbruik om CO2-uitstoot tegen te gaan. In gedrag vertaalt zich dat vooral naar kleinere maatregelen, zoals het uitzetten van lampen en het omlaag draaien van de verwarming. Grotere ingrepen, als goede isolatie en zonnepanelen, worden veel minder genoemd. Nieuwere technieken als zonneboilers, pelletkachels en warmtepompen worden logischerwijs nog minder genoemd en ook duidelijk minder vaak overwogen.
Weinig kennis over energietransitie
Slechts een kwart van de Nederlanders vindt van zichzelf dat ze veel kennis heeft over wat de energietransitie van hen vraagt. Bijna driekwart vindt dat ze geen of maar een beetje kennis heeft. Ook vindt een meerderheid nu nog dat anderen eerder verantwoordelijkheid op dit vlak hebben dan zijzelf. 73 procent vindt dat de Rijksoverheid initiatief moet nemen, terwijl maar 33 procent de verantwoordelijkheid bij zichzelf legt.
“Men heeft het wel over het verduurzamen van de energiehuishouding, maar het blijft toch vaak nog een ver-van-mijn-bed-show. Het is zaak dat we daar in de komende tijd meer betekenis aan gaan geven. Door goede informatie toegesneden op het eigen huishouden”, aldus Groenewegen.
Kosten
Een grote meerderheid zegt het belangrijk te vinden om hun energieverbruik te verduurzamen en zo het milieu te verbeteren. De belangrijkste redenen om wel of niet in actie te komen zijn echter de kosten. Als men de investering als te hoog ervaart, is dat een reden om niets te doen. Subsidies en lagere maandelijkse kosten zijn de meest genoemde redenen om wel iets te doen. Men heeft dan ook vooral behoefte aan ondersteuning in de vorm van een persoonlijk inzicht in de mogelijke ingrepen, de kosten en de terugverdientijd.
Cv-ketel eruit?
Vanaf 2021 moet de mono-cv-ketel verboden worden. Dit idee oppert een branchebrede coalitie aan de opstellers van het nieuwe Klimaatakkoord, dat er komende kabinetsperiode voor moet zorgen dat er meer vaart komt achter de energietransitie, om zo dichter bij de klimaatdoelen van Parijs te komen.
Een manifest met deze mogelijke maatregel wordt ondersteund door onder meer installateurskoepel Uneto-VNI, warmtepomp- en ketelfabrikanten (VFK en DHPA) en milieuorganisaties, en is geïnitieerd en opgesteld door adviesbureau Berenschot. De rendementseis bij toestelvervanging, die verpakt zou moeten worden in bestaande normen en bouwregelgeving zoals Ecodesign en NTA8800. Meer details zijn niet beschikbaar: het voorstel moet nog nader worden uitgewerkt.
Ook is er bekend gemaakt dat de verplichte gasaansluiting per 1 juli dit jaar komt te vervallen. Dit komt er op neer voor nieuwbouw dat de gasaansluiting verboden wordt.
Interessant om te lezen dat Nederlanders nog niet klaar zijn voor de energietransitie.
Voor advies en duurzame energiesystemen is het ook handig om te kijken op https://installtek.nl/
U schrijft: “73 procent vindt dat de Rijksoverheid initiatief moet nemen, terwijl maar 33 procent de verantwoordelijkheid bij zichzelf legt.” en ik neem de schuld op mij.
Ik heb de verantwoordelijkheid genomen en heb vele malen bij nieuwbouwprojecten gevraagd of ik een woning kon kopen met een veel betere isolatieschil (want energie besparen is beter dan opwekken). Maar ik kreeg telkens nul op het rekest. Een betere isolatieschil betekende dat mijn dak hoger zou worden en mijn buitenmuren zouden verder naar buiten staan. Los van de technische issues die beperkt kunnen zijn bij hoekhuizen en twee onder één kappers, zou een nieuwe vergunningsaanvraag bij de gemeente moeten worden ingediend en die vertraging wilden ze nooit. Conclusie: Niet-vermogenden met een niet hoog salaris die in stedelijk gebied willen wonen ivm hun werk, zijn volledig afhankelijk van het bouwbesluit. In mijn huidige woning ben ik de enige die dakisolatie aan de buitenzijde heeft geen koudebruggen). Met koopwoningen lukt vaak niet om iedereen tegelijk te mobiliseren. Wat dat betreft zijn woningcorporaties in het voordeel en zullen huurwoningen in de nabije toekomst beter onderhouden zijn dan veel koopwoningen.
Jammer dat pelletkachels weer genoemd worden als oplossing terwijl ze vervuilen en zeker in de bebouwde omgeving overlast bezorgen.