Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nederlands dakterras in Parijs

Het Tilburgse bedrijf Zoontjens heeft op het nieuwe museum en cultureel centrum La Fondation Louis Vuitton pour la création in Parijs de dakterrassen aangelegd. De vijf dakterrassen met een gezamenlijk oppervlak van 1400 vierkante meter waren een technische uitdaging voor het bedrijf.

Natuursteen

De keuze voor de afwerking van de daken viel op een natuurstenen tegel op tegeldragers, die geschikt moest zijn als duurzame afwerking voor de onderliggende dakafwerking én die sterk genoeg moest zijn voor de onderhoudsvoertuigen, met een gewicht tot 6,5 ton, die er op moeten rijden.

Alternatief: beton

Dit vroeg niet alleen om enorm sterke tegels, maar ook om een zeer degelijke onderconstructie. Omdat natuursteen alleen niet sterk genoeg was om de statische en dynamische krachten te dragen, stelde Zoontjens een alternatieve oplossing voor: betonnen tegels met een natuurstenen toplaag die op het beton wordt gelijmd, in een formaat van maar liefst 90 x 50 cm een dikte van 13 tot 17 cm, gelegd op het speciaal ontwikkelde DNS® Heavy. Deze polyethyleen tegeldragers zijn groter uitgevoerd dan anders: 14,5 mm dik en 160 mm doorsnede in plaats van 8 mm dik en 95 mm doorsnede. De tegels worden in een Franse steengroeve precies op maat gezaagd en naar Nederland vervoerd. Daar worden ze verlijmd en krijgen ze een vochtwerende behandeling. Deze oplossing werd speciaal voor dit project ontwikkeld en past binnen het bestek.

Frank Gehry

Het gebouw is ontworpen door de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry in opdracht van Bernard Arnault, eigenaar van de groep Louis Vuitton Moët Hennessy. Het gebouw ligt als een reusachtige glazen cocon midden in de Jardin d‘Acclimatation in Parijs: een eigentijdse vertaling van de plantenkassen uit de negentiende eeuw, met een oppervlak van 11.700 m2. Het hart van het gebouw bestaat uit de ‘Iceberg’, die onderdak biedt aan expositieruimten en een auditorium. De Louis Vuitton-groep wil met het gebouw hun verbondenheid met de moderne kunst laten zien.

[fotoplayer]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.