Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nefit naar concentrisch

De concentrische rookgasafvoer wordt meer gemeengoed. Nefit gaat haar ProLine NxT vanaf 1 november ook aan de groothandel leveren in een variant met concentrische rookgasafvoer. Af fabriek is deze ProLine NxT CT voorzien van een 60/100 mm concentrische adapter. Naast de nieuwe variant blijft de huidige ProLine NxT-serie met standaard parallelle adapter leverbaar. De prijzen van de concentrische variant zijn gelijk aan die van de toestellen met parallelle tweepijps-adapter.

Beide bij groothandel

Bijna alle ketelfabrikanten hebben al, of komen binnen kort met af-fabriek toestellen met concentrische rookgasafvoeren, zo meldde Installatie.nl begin dit jaar al. Dit betekent dat naast de parallelle ook de concentrische variant aan de groothandel wordt aangeboden. Dit wil overigens niet zeggen dat elke groothandelsbalie van alle toestellen beide varianten voorradig heeft.

Buis-in-buis

De pijp-in-pijpconstructie voor afvoer van verbrandingsgassen en toevoer van verse lucht zorgt voor een dubbele wand in de concentrische variant. Dit minimaliseert de kans op lekkage en het vrijkomen van giftige gassen als koolmonoxide. In het buitenland is de concentrische rookgasafvoer verplicht, mede omdat ketel en afvoer als systeem worden geplaatst. Nederland is in West-Europa een vreemde eend in de bijt: hier wordt het leeuwendeel nog parallel aangesloten. Het standaard concentrisch aansluiten is een van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die door veel installateurs is overgenomen. Uit het Koolmonoxide-rapport bleek dat veel incidenten te wijten zijn aan ondeugdelijke rookgasafvoeren.

Concentrisch = trend

Meer weten over Concentrische rookgasafvoeren, de trends, de kansen en de bevestigingstechniek? Bekijk hier de webinar van Installatie.nl (50 min) terug en lees hier de blog: 9 redenen om over te stappen naar concentrisch.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.