Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Negen medailles Nederlandse bouwers EuroSkills

De tien Nederlandse bouw- en infradeelnemers aan de beroepenwedstrijd EuroSkills in Rotterdam hebben gezamenlijk negen medailles weten binnen te halen: vier gouden, drie zilveren en twee bronzen was de score.

Alle deelnemers volgen een middelbare beroepsopleiding of hebben deze net afgerond. Aan EuroSkills 2008 hebben van donderdag tot en met zaterdag ruim vierhonderd jongeren uit dertig landen deelgenomen in ruim vijftig beroepen.

Eremetaal
Er was individueel goud voor bouwtimmerkracht Rob van Loon (Oud-Vossemeer), metselaar Stephan Kemna (Mander) en uitvoerder Dennian Paarhuis (Vroomshoop). Samen met tegelzetter Menno Edam (Hensbroek) en metalen dakdekker Roy Smit (Enschede) pakte Nederland ook de prijs voor het beste bouwteam. Ze deelden de eerste plaats met een Europees bouwteam met daarin twee Nederlanders.

Zilveren medailles waren er voor de straatmakers Dennis Desserjer en Pepijn Westerdijk (Vlaardingen), metalen dakdekker Roy Smit (Enschede) en uitvoerder Sem Jongsma (Amsterdam). Bouwtimmerman Bart van den Boogaard (Dordrecht) en uitvoerder Max Pender (Amsterdam) kregen brons.

Teamcompetitie geslaagd
Voor het eerst werd tijdens bouwwedstrijden in teams gewerkt. Fundeon, het kenniscentrum voor de bouw en infra, ontwikkelde een concept waarbij deelnemers in vijf beroepen samen werken aan een huis. De werkstukken gaven bezoekers een prachtig beeld van de bouw. Naast individuele vakbekwaamheid stond samenwerken voorop. Nieuw was ook de wedstrijd voor uitvoerders. Zij hebben een belangrijke rol in de teamcompetitie gespeeld.

Opvallende prestaties leverden de Nederlandse uitvoerders Sem Jongsma (zilver) en Max Pender (brons), beiden uit Amsterdam. Zij zaten in teams met deelnemers uit verschillende Europese landen en hadden in hun werk dus af te rekenen met taalproblemen. Allebei volgen ze een middenkaderopleiding bouwkunde op het ROC van Amsterdam. Teamcompetities vormen in de toekomst een belangrijk onderdeel tijdens Europese beroepenwedstrijden. De volgende EuroSkills wedstrijden zijn in 2010.

Trots
Wouter Turpijn, algemeen directeur van Fundeon, is verheugd over het resultaat dat de Nederlandse deelnemers hebben bereikt: “Onze tegelzetters, timmerkrachten en metselaars behoren bij de besten van Europa. Onze drie Nederlandse uitvoerders die actief waren op EuroSkills zijn voor de uitvoerders uit de andere landen geëindigd. Dit geeft aan dat ons middelbaar beroepsonderwijs uitstekende vakkrachten aflevert voor de bouw- en infrasector en daar kunnen we als complete bedrijfstak trots op zijn.”

Op de foto: Het bouwteam, vlnr: Uitvoerder Dennian Paarhuis, tegelzetter Menno Edam, metselaar Stephan Kemna, metalen dakdekker Roy Smit en timmerkracht Rob van Loon.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.