De NEN-normen van het Nederlands Normalisatieinstituut (NNI) zijn niet vrij van auteursrecht en hoeven daarom niet gratis verstrekt te worden. Dat zegt de Hoge Raad in een bindende uitspraak. De NEN-normen zijn geen door de overheid uitgevaardigde algemeen verbindende voorschriften en daarom hoeven de normen niet op dezelfde wijze als regelgeving van de overheid te worden bekend gemaakt, zoals bijvoorbeeld bij het Bouwbesluit wel het geval was. De Hoge Raad stelt hiermee het NNI in het gelijk. De algemeen directeur van NEN, Jan Wesseldijk, reageerde dan ook positief op de uitspraak.
Bouwkundig adviesbureau Knooble spande een zaak aan tegen het ministerie VROM en NEN, omdat het niet langer wilde betalen voor de NEN-normen waarnaar in het Bouwbesluit 2003 werd verwezen. Inmiddels is het Bouwbesluit 2012 van kracht. Knooble stelde dat deze normen gratis verkrijgbaar moeten zijn, maar is nu dus in het ongelijk gesteld. Normen zijn vastgelegde afspraken die worden gemaakt door en voor de markt, aldus de Hoge Raad. Het zijn handige richtlijnen. Iedereen is vrij om langs een andere weg dan een NEN-norm aan te tonen dat hij aan de wettelijke eisen heeft voldaan.
Er mag in wetten naar NEN-normen verwezen worden die alleen tegen betaling verkrijgbaar zijn.
Niettemin zijn sinds 1 januari 2016 de NEN-normen waarnaar ‘dwingend’ verwezen wordt in wetgeving kosteloos in te zien via een website van het NEN. Het kabinet had hier al in 2011 toe besloten.
@Jaap
Niet helemaal met je eens. De buurman heeft ook een huis en die bouwer zal ook wel een paar NEN-normen nodig gehad hebben. Indirect betaalt de buurman er dus wel voor. Aangezien overheden te hoop lopen met CPO en PO, dan is het aanschaffen van NEN-normen al een hoop geld.
Knap als je een bouwvergunning indiend zonder de NEN normen gebruikt te hebben voor een berekening. Juridisch misschien mogelijk, maar ik denk dat je het snel van de gemeente terug krijgt met het verzoek om alles via de NEN normen te doen. Het bouwbesluit is een uitwerking van een wet, en doet niet anders dan verwijzen naar de NEN normen. Je word als burger geacht de wet te kennen, maar eigenlijk is dat heel onredelijk als je niet kunt kennis nemen van de wet omdat je heel veel $ moet betalen voor de normen die je geacht word te gebruiken.
Ik ben het dan ook met Knooble eens en heb toen ook de petitie getekend simpelweg omdat normen belangerijk zijn en min of meer verplicht toegepast moeten worden. Dat de ontwikkeling van normen geld kost is evident, maar dan zouden deze kosten collectief geregeld moeten worden. Zouden de normen niet volgens een open source model ontwikkeld kunnen worden? Bij voorbeeld i.s.m universiteiten zodat de kosten ook deels door onderwijs gespreid kunnen worden.
Mijn visie: als overheid bepaalde normen verplicht stelt, zijn ze een publieke zaak en moet toegang hiertoe zo laag drempelig moegelijk zijn. Dit is ook eerlijker naar b.v. het groeiende leger aan ZZP-er’s, voor wie aanschaffing van de normen soms onbetaalbaar is. Ook voor grote buro’s is het een flinke kostenpost.
Als je aan die discussie begint van dat die NEN normen gratis moeten zijn, waar eindig je dan, want straks komt er iemand die stelt ik moet voor de verbouwing van het huis een bouwaanvraag indienen en moet voor die vergunning betalen, maar die vergunning moet ik doen voor de wet, van mij had die niet gehoeven, dus doe het maar gratis.
Nou, niks is dus gratis op de wereld, links om of rechts om zal het betaald moeten worden, en als het dan gratis wordt aangeboden zullen de kosten over alle belastingbetalers verdeeld gaan worden, en nu gaan die kosten binnen de doelgroep, lijkt me uiteindelijk het meest redelijke, en die doelgroep zal hem dan weer door moeten kunnen berekenen aan de gebruiker, de klant/opdrachtgever dus want daar is het voor en niet voor zijn buurman die er geen gebruik van maakt, de rekening lost niet vanzelf op, om de NEN stukken gratis ter beschikking te stellen.
En hoe kan je de gelijkwaardigheid aantonen als je de norm niet hebt ? !
Aangezien het Bouwbesluit gewoon Wet is, dient de tekst van een hierin verwezen Norm ook ondubbelzinnig en duidelijk in het Bouwbesluit te zijn opgenomen. Dat kan eenvoudig digitaal opgelost, door de tekst te laten verschijnen wanneer op de betreffende genoemde Norm wordt gedubbelklikt. Daarmee blijft de leesbaarheid, de overzichtelijkheid en de essentie van het Bouwbesluit overeind staan.
Hoe is het over CE-markering? Daarvoor kan je niet over NEN (-EN) normen heen. Je mag namelijk geen gelijkwaardigheid aanbieden, zoals voor Bouwbesluit inderdaad wel het geval is.
Het Bouwbesluit is toch een wet en in dit besliuit wordt zelfs verwezen naar NEN-normen.Vreemde situatie.