Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe staalconstructie overkapt hotel

New Babylon in Den Haag omarmt een gerenoveerd winkel- en kantorencentrum. Twee woontorens van 102 en 142 meter bepalen de nieuwe skyline. Tot 36 meter overspannende constructies omvatten de bestaande gebouwen. In gevels benadrukken diepe aluminium cassettepanelen en gezeefdrukt glas de constructieve lijnen.

Overbouwd hotel

Op de hoek van het complex is Hampshire Hotel Babylon Den Haag gevestigd. Dit hotel maakt geen deel uit van de renovatie en is herkenbaar aan de oorspronkelijke bruine beglazing van het oude Babylon. Op zes weken na kon het hotel gedurende de gehele bouwtijd in bedrijf blijven. In de planning en de keuzes van constructies speelde het doorexploiteren van het hotel een grote rol. Eén van de consequenties is dat de overbouwing van het hotel is uitgevoerd met een gigantische geprefabriceerde staalconstructie. Een alternatief in de vorm van kleinere delen op het dak is overwogen, maar dan zou het hotel veel langer moeten sluiten.

De staalconstructie van 36 x 27 x 7,2 meter bestaat uit hoge vakwerken, die als een plateau in één keer het hele hotel overspannen. Deze constructie is door staalbouwer CSM op het terrein naast het hotel opgebouwd. Voor het ophijsen van deze circa 500 ton zware staalconstructie op 36 meter hoogte zijn twee, speciaal voor dit werk uit het buitenland getransporteerde kranen ingezet. Deze kranen waren lange tijd van tevoren gereserveerd. Dat was een van de spannendste momenten in de bouw, aldus projectarchitecte Irène Horvers van Meyer en Van Schooten Architecten. Aan de voorzijde rust de staalconstructie op betonnen V-kolommen, aan de achterzijde op rechte kolommen. De ruim 30 meter hoge V-kolommen zijn in het werk gestort. Vanwege de hoogte zijn de kolommen in vijf afzonderlijke gangen gestort. Daarbij verjongt het profiel zich naar boven toe, waarvoor dus maatwerkbekistingen nodig waren. Vanwege een aanvullende eis van de gemeente zijn de hoge V-kolommen bij de hoteloverbouwing berekend op een impactbelasting van een Cessna-vliegtuig.

De V-kolommen zijn aan de bovenzijde gekoppeld en dragen bij aan de stabiliteit van de brugconstructie. De constructie is voor de stabiliteit bovendien gekoppeld aan de stabiliteitskern van de nieuwbouwkantoren die ernaast staan. De vloeren zijn uitgevoerd met kanaalplaten in stalen hoedliggers. In de gevels zijn de vakwerkstructuren prominent zichtbaar gemaakt als vormgevend element. Daarbij zijn de diagonalen geaccentueerd door diepe aluminium cassettepanelen, maar de verticale staven van het vakwerk zijn juist verborgen.

Meer over New Babylon is te lezen in Bouwwereld nummer 9 van 28 september 2012. Vraag hier een proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Nieuwe staalconstructie overkapt hotel

  • Andre

    En wie heeft dit allemaal geconstrueerd?
    Corsmit, Raadgevend ingenieurs Rotterdam. dit mag ook wel eens worden genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.