Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

New Orleans, Rotterdam


De hoogte woontoren van Nederland, de New Orleans op de Kop van Zuid en de Rotterdamse Wilhelminapier heeft het hoogste punt bereikt. De toren telt nu 45 verdiepingen en meet 158,35 meter precies. New Orleans is ontworpen door de Portugese architect Álvaro Siza.

Nu al heeft de nieuwbouw volgens Rotterdamse traditie een bijnaam: ‘Dame aan de Kade’, verwijzend naar de kroon van penthouses in de top en de hooggehakte glazen voet met daarin theater en filmhuis LantarenVenster.

De eerste bewoners trekken vanaf november 2010 in de door Vesteda ontwikkelde toren. Op de 12e verdieping zijn momenteel vijf appartementen volledig ingericht die een goed beeld geven van de kwaliteit van New Orleans, maar vooral van het uitzicht en de woonsfeer in de toren.

Koeling met rivierwater
Samen met Eneco heeft Vesteda met New Orleans een primeur op het gebied van woninginnovatie. Alle woningen worden gekoeld met Maaswater. In de toren is een koelcentrale aanwezig, waarmee de appartementen worden voorzien van comfortkoeling. Hiermee kunnen de bewoners de temperatuur per vertrek enkele graden laten dalen ten opzichte van de buitentemperatuur, waardoor er een aangenaam binnenklimaat ontstaat.

Deze milieuvriendelijke manier van verwarmen en koelen bespaart 45% CO2 uitstoot, ofwel zo’n 260 ton per jaar ten opzichte van een conventioneel systeem. Ook het gebruik van restwarmte uit het Botlekgebied levert een milieugunstig effect op.

In de naastgelegen Maastoren wordt het koelconcept met rivierwater al toegepast in een katooromgeving.

De New Orleans wordt bij de oplevering in 2010 het op één na hoogste gebouw van Nederland. Het hoogste gebouw is het kantoorgebouw Maastoren.

Aanvullende gegevens

Programma Woontoren met 234 appartementen, waarvan 47 koop- en 187 huurappartementen en 2 penthouses, een wellnesscentrum en theater
Ontwerp Álvaro Siza
Projectontwikkelaar Vesteda
Hoogte 158,36 meter
Verdiepingen 45
Start bouw medio 2007
Oplevering november 2010

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.