Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Niemand wil nieuw provinciehuis bouwen

De nieuwbouw bij het monumentale provinciehuis van Friesland in Leeuwarden loopt opnieuw vertraging op omdat niemand het werk wil uitvoeren. De drie bouwbedrijven die in de race waren om het werk te doen, hebben zich teruggetrokken. De bedrijven vinden de risico’s voor zichzelf te groot. Dat meldde gedeputeerde Tineke Schokker (CDA) dinsdag.

Vertraging vervelend
Sinds begin dit jaar zitten de duizend ambtenaren van de provincie in noodgebouwen in de Friese hoofdstad. De nieuwbouw had toen moeten beginnen. Door verschillende problemen is in het oude provinciehuis echter nog geen spijker de muur ingeslagen. Voor de nieuwbouw is 60 miljoen euro beschikbaar.

Schokker noemt de nieuwe vertraging ,,vervelend”. Volgens de gedeputeerde speelt onder meer mee dat bouwbedrijven op dit moment omkomen in het werk. Daardoor hebben ze de klus van de provincie niet nodig. Verder stelt Schokker dat de nieuwbouw eigenlijk te complex is voor één bedrijf, omdat het zowel ervaring moet hebben met het bouwen van parkeergarages als het verbouwen van monumenten.

Nieuwe procedure
De provincie probeert nu met een nieuwe Europese aanbesteding verschillende bedrijven te strikken. Dan kan het ene bedrijf de parkeergarage bouwen en een andere bedrijf het monumentale gedeelte verbouwen.

De nieuwbouw bij het oude provinciehuis zou eind 2009 klaar moeten zijn. Maar dat haalt de provincie nooit, erkent Schokker. ,,Die schatting was wel heel optimistisch. Het wordt wel halverwege 2010.” Wat de vertraging kost, kan de gedeputeerde niet zeggen.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.