Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Niets aan de hand met bouwregelgeving’

Het ministerie van VROM ontkent dat grote delen van de bouwregelgeving buiten werking zijn gesteld door een recente uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

De rechter oordeelde eind vorig jaar dat de voorschriften in het Bouwbesluit en de bijbehorende regeling ‘niet in werking zijn getreden en dus niet verbindend zijn’ voor zover daarin is verwezen naar NEN-normen. Dit omdat de normen moeten worden gezien als algemeen verbindende voorschriften, die nooit officieel zijn gepubliceerd.

Gebruikers kunnen de specificaties slechts tegen betaling verkrijgen bij het Nederlands Normalisatie-instituut. In de regelgeving wemelt het van de voorschriften waarin de normen zijn verweven, maar volgens VROM ‘betekent dit niet dat de bouwregelgeving buiten werking wordt gesteld’.

Prestatie-eisen
Zo benadrukt het ministerie dat de ‘functionele eisen’ uit de regelgeving ‘op geen enkele wijze door het vonnis zijn aangetast’. Het gaat dan bijvoorbeeld om de eis dat een gebouw één of meer toiletten moet hebben. De NEN-normen hebben betrekking op de ‘prestatie-eisen’ waarmee nadere invulling wordt gegeven aan de functionele eisen, zoals ten aanzien van de luchtverversing op een toilet.

Het ministerie stelde tot dusverre dat de normen geen algemeen verbindende voorschriften betreffen, en overweegt dan ook hoger beroep aan te tekenen. Dat kan tot 31 maart van dit jaar.

BronL SC Online

Zie ook:
Grote delen Bouwbesluit niet bindend

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.