Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuw bouwsysteem met dunwandig staal

Skellet is de naam van een nieuw modulair stalen bouwsysteem dat donderdag in Nederland werd geïntroduceerd op de Nationale Staalbouwdag. Het systeem bestaat uit dunwandige stalen kokers met een kruisvormige doorsnede die als meccano aan elkaar worden verbonden. Het is in België inmiddels toegepast voor aanbouwen, voor eengezinswoningen en voor een optopping van drie bouwlagen. De mogelijkheden van het systeem zijn in dat opzicht vergelijkbaar met staalframebouw.

Eén profiel

Eigenlijk werkt het hele bouwsysteem met maar één profiel. De symmetrische kruisvormige doorsnede (3x25mm) betekent dat het profiel in alle richtingen even sterk is, in tegenstelling tot de C-profielen van staalframebouw. De profielen worden op lengte gemaakt en vervolgens koud tegen elkaar gezet. Met U-vormige plaatjes worden ze haaks aan elkaar verbonden, met popnagels als verbindingsmiddelen. Alle profielen zijn daarvoor voorzien van een doorlopend patroon van gaatjes met een onderlinge afstand van 25 mm.

Vlakke voorkant

Doordat de popnagels zich op de terugliggende zijde van de profielen bevinden, blijft de voorzijde volledig vlak. Dat is een groot voordeel bij het aanbrengen van beplating tegen de profielen. Het systeem kan met allerlei beplatingen worden afgewerkt. Ook is het mogelijk om de vlakken te vullen met EPS, dat kan worden beplaat of gestuukt. Voor vloeren wordt gebruik gemaakt van sigma-profielen, waarop een beplating kan worden aangebracht. Voor zwaardere belastingen kent Skellet ook een kruisvormig profiel van 100×100 (25-50-25). Dit profiel heeft een wanddikte van 2 mm in plaats van 1 mm.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.