Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuw expertisecentrum voor scholen

De drie noordelijke provincies willen een expertisecentrum voor scholen oprichten. Dit centrum moet kennisuitwisseling en samenwerking bevorderen met als doel: duurzame schoolgebouwen. Scholen dus die energiezuinig zijn en een gezond binnenklimaat hebben.

Energiezuinig en fris schoolgebouw
Gedeputeerden Tanja Klip-Martin (Drenthe), Rudi Slager (Groningen) en Hans Konst (Fryslân) hebben deze actie uit het 100.000 woningenplan bekendgemaakt. De noordelijke bestuurders vinden het hoog tijd om serieus werk te maken van een gezonde leer- en werkomgeving voor leerlingen en leraren. Een energiezuinig en fris schoolgebouw zou volgens hen vanzelfsprekend moeten zijn. In het najaar worden zo’n 50 bestaande schoolgebouwen onderzocht. Zij ontvangen dan een op maat gesneden advies van het expertisecentrum. Voor de nieuwbouw van scholen wordt samen met de gemeente Emmen en het Stimuleringsfonds voor de Architectuur een unieke aanbestedingsproef gestart.

Adviezen op maat
In de drie Noordelijke provincies zijn er gezamenlijk zo’n 800 basisscholen. Komende jaren worden álle schoolgebouwen in het Noorden onder de loep genomen. In de afgelopen jaren heeft intensief onderzoek naar schoolgebouwen uitgewezen dat de meeste scholen energie verslinden, omdat ze bv. enkel glas hebben en niet geïsoleerd zijn. In ruim 80% van de scholen blijkt de verblijfskwaliteit onder de maat. Schoolgebouwen zijn vaak te warm, te koud, te tochtig, te gehorig en er is te weinig verse lucht. Onderzoek heeft aangetoond dat dit gevolgen kan hebben voor de leerprestaties en voor het ziekteverzuim. ”Ruim 80% slecht” laat zich echter niet vertalen in één pasklare oplossing. Daarom levert het expertisecentrum adviezen op maat over maatregelen voor de bestaande bouw.

Voor nieuwbouw zal het expertisecentrum een fundamenteel andere manier van aanbesteding ontwikkelen, naar model van de
Vlaams Bouwmeester. Er wordt een proef gestart in de gemeente Emmen, in samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Architectuur.

Bron: Provincie Fryslan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.