Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

EYE slecht toegankelijk voor gehandicapten

Het nieuwe gebouw van het EYE Filmmuseum aan het IJ in Amsterdam is heel slecht toegankelijk voor gehandicapten. Dat meldt het Parool. Cultureel adviseur Rob van Zoest stelde dat vrijdagmiddag voor Radio 1.  ‘Als je van tevoren belt, kan je via een dienstingang het gebouw in’, erkent hij. ‘Maar je wordt niet met open armen ontvangen. Er was meer dan genoeg ruimte geweest voor een riante hellingbaan.’

Van Zoest vindt dat een structureel probleem bij Nederlandse cultuurinstellingen. ‘Oudere mensen vormen het belangrijkste deel van de cultuurgebruikers in Nederland. De instellingen moeten echt veel klantvriendelijker gaan denken en rekening houden met mensen die fysiek beperkt zijn.’ Dat geldt niet alleen voor mensen in een rolstoel, maar ook bijvoorbeeld voor slechtzienden.

Het DeLaMar-theater in Amsterdam is volgens Van Zoest een locatie die wél rekening heeft gehouden met de minder mobiele medemens.

Bron: Parool.nl
Foto’s: Rob Hoekstra voor Bouwwereld

EYE

Het filmmuseum is ontworpen door het Oostenrijkse architectenbureau Delugan Meissl. EYE heeft aan beide uiteinden grote overstekken om de ruimtelijke relatie te leggen tussen het IJ en de Overhoekstoren op Amsterdam-Noord. De enorme staalconstructie van het gebouw is compleet aan het oog onttrokken. Hoge esthetische en geluidsnormen stelden strenge eisen aan de afwerking.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “EYE slecht toegankelijk voor gehandicapten

 • jammer dat ook dit openbare gebouw wéér niet voldoet aan de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Ik heb ’n vriend in ’n rolstoel en er zijn mijn weinig gelegenheden waar we samen binnen kunnen komen. Laten we ’n voorbeeld nemen aan Barcelona of Amerika. Daar gaan de bussen zelfs door de knieen voor dit soort mensen! Schande gemeente Amsterdam. Dat jullie hier nooit bij stilstaan!

 • Jaap v.d. Bosch

  @ Ard Bannink
  Je geeft nu een compliment aan de Nijs, en dat is wel op zijn plaats lijkt mij, maar ik denk dat het compliment ook op zijn plaats zal zijn aan de staalconstructie bouwer & ontwikkelaar, want als je die constructie ziet, de basis onderlegger van de rest van het gebouw, dat is een echte prestatie, en ik ga er vanuit dat die het ook niet op basis van nacalculatie heeft kunnen doen,
  en
  @rvdb, tja, je reactie is wel te vatten, maar het gaat nou eenmaal zo, en werkt ook wel weer 2 kanten op, want een nederlandse architect doet nu de uitbreiding van het stadhuis van Boedapest, want welke creatie spreekt op moment van beslissen het meest aan, en dat is dan de (hopelijk) gelukkige die verder mag.
  Of het straks in de praktijk allemaal zo goed gaat functioneren, dat blijft afwachten, maar dat is met meerdere speciale ontwerpen zo of ze nu in nederland bedacht zijn, of daar buiten, de eerste klacht over toegankelijkheid staat er inmiddels al, maar is dat meer een wens, of voldoet het niet aan het bouwbesluit, want die laatste schrijft wel het e.e.a. voor, maar niet dat die voorzieningen bijvoorbeeld onderdeel moeten uitmaken van de hoofdentree, nee zover gaat het allemaal niet.

  Een paar jaar geleden liepen wat opdrachtgevers weg met de ontwerpen van de Amerikaan Meyer, ik heb hem ook eens op de tv een uitleg zien geven over zijn visie van ontwerpen, op zich best aannemelijk voor bepaalde opdrachtgevers, maar niet veel later kwam er toch nog best wel wat kritiek op zijn visie, de uitwerking van zijn visie op het ontwerp bracht nogal wat inspanning en dus kosten met zich mee om die gebouwen zomers een beetje te kunnen koelen, en dat of andere hyaten zullen we over een paar jaar met dit EYE gebouw dan ook wel aan de weet komen als ze er zijn, is het dan een topper of had het veel beter anders gekund, en wat goedkoper, want wat overigens veelal in de bouwwereld van toepassing is, alles wat scheef, rond of krom gemaakt moet worden, daar gaat de prijs van omhoog, en hier staat nogal wat scheef.

 • rvdb

  Altijd jammer om te lezen dat het ontwerp aan een dergelijk project door een niet nederlands architecten bureau wordt uitbesteed….Genoeg goede architecten in NL.

 • Het gebouw is niet alleen voor minder-invaliden slecht toegankelijk. Het is zo-wie-zo een moeilijk gebouw. Trappen, doorgangen,
  routing: je moet het koppie er bij houden.
  Wel een kompliment voor de bouwer De Nijs Warmenhuizen om zo’n complex geheel te realiseren. Hopelijk hebben ze dit kostendekkend kunnen doen. M.vr.gr. AFAB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.