Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuw icoon voor skyline Rotterdam

Het complex De Zalmhaven wordt het nieuwste icoon aan de Rotterdamse skyline. Het project omvat een toren van 215 meter, geflankeerd door twee geschakelde gebouwen van 70 meter hoog. Volgens de huidige planning zal het project in 2020 opgeleverd moeten worden.

Daktuin en uitkijkplatform

De Zalmhaven is een complex van drie woongebouwen dat in het populaire Scheepvaartkwartier in Rotterdam, tussen de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan, wordt gerealiseerd. In de toren komen circa 260 appartementen. In de lagere gebouwen, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, komen circa 180 appartementen en 35 eengezinswoningen. Er komen zowel koop- als huurwoningen in het project. Daarnaast komt er een grote gedeelde daktuin voor bewoners, een parkeergarage en mogelijk een publiek toegankelijk uitkijkplatform met eersteklas uitzicht over Rotterdam. Bovendien is binnen het bestemmingsplan ruimte voor circa 7.500 m² aan kantoor- en commerciële voorzieningen

Groeiende aantrekkingskracht van de stad

Op 8 september 2016 heeft de gemeenteraad ingestemd met de komst van het wooncomplex in het Scheepvaartkwartier. Hiermee wordt invulling gegeven aan de gemeentelijke ambitie om de woonfunctie van de binnenstad van Rotterdam te versterken en daarmee nog levendiger en aantrekkelijker te maken. Zo wordt een nieuwe impuls gegeven aan de groeiende aantrekkingskracht van de stad. Het wooncomplex De Zalmhaven wordt naar verwachting in 2020 opgeleverd.

Verbindend element

De ontwikkelaars van de De Zalmhaven, AM en Amvest, streven ernaar met dit project een impuls te geven aan de levendigheid in het Scheepvaartkwartier. De stijl van architectuur en het karakter van het plan sluiten aan op de bestaande bebouwing van het gebied. De woontoren van 215 meter werkt als verbindend element tussen het Scheepvaartkwartier en de Kop van Zuid. Zo wordt een brug geslagen tussen de noord- en zuidzijde van de stad.

Levendigheid

De toren is een ontwerp van Diederik Dam van Dam & Partners Architecten. De lagere, ranke woongebouwen zijn ontworpen door Kees Kaan van Kaan Architecten. Uitgangspunt van de ontwerpen is dat de onderste verdiepingen van de verschillende gebouwen levendigheid toevoegen aan het straatbeeld. Zo komen er in de plint de voordeuren van de stadswoningen en de entrees van de appartementen, naast de mogelijke entrees van de kantoren en de commerciële voorzieningen. De terrassen en balkons worden aan de straat- en parkzijde gerealiseerd. Dit alles zal de levendigheid en beleving van het gebied aan de Houtlaan en de Gedempte Zalmhaven verder versterken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.