Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuw lectoraat Brandveiligheid in de Bouw

Hogeschool Saxion biedt een nieuw lectoraat Brandveiligheid in de Bouw aan voor de HBO-opleidingen Bouwkunde, Installatietechniek en Facilitair Manage-ment. Dit initiatief vloeit voort uit het Actieprogramma Brandveiligheid van de overheid om de kennis in de brandveilig-heidsketen over gebouwen te vergroten.

Het lectoraat vindt plaats in samenwerking met diverse toonaangevende partijen en beoogt het vergroten van kennis en vaardigheden van studenten, zodat zij in de toekomst een bijdrage kunnen leveren aan een brandveilige leefomgeving.

Maatschappelijk belang
Brandveiligheid is een belangrijk maatschappelijk thema. In de praktijk blijkt dat in geval van brand, gebouwen die voldoen aan bouw- en regelgeving niet altijd voldoende bescherming bieden. Diverse calamiteiten, zoals Volendam en Schiphol, maar ook recente branden zoals Hoofddorp, Zaandam en De Punt, tonen aan dat de gebouwde omgeving kwetsbaar is en incidenten een enorme impact hebben.

Tevens blijkt dat door meer kennis, gebouwen veiliger ontworpen kunnen worden dan nu het geval is, bijvoorbeeld op het gebied van isolatiematerialen. Hierdoor groeit de behoefte aan medewerkers die naast hun basisopleiding ook beschikken over kennis van brandveiligheid.

Lectoraat
De ministeries van BZK en VROM/WWI voeren het Actieprogramma Brandveiligheid uit om het bewustzijn van alle betrokkenen in de bouwketen te verhogen. De ministeries stimuleren de totstandkoming van een lectoraat Brandveiligheid in de Bouw om kennisoverdracht op structurele wijze te borgen in het curriculum van relevante opleidingen.

Het nieuwe lectoraat beoogt zowel dat relevante HBO-opleidingen aandacht besteden aan brandveiligheid in de bouw, als ook praktijkgericht onderzoek verrichten op dit gebied. Het lectoraat is ondergebracht bij de Saxion Hogeschool in Oost Nederland en wordt financieel en inhoudelijk ondersteund door diverse ministeries, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en marktpartijen .

Wim Boomkamp, Saxion Voorzitter Raad van Bestuur: “Het lectoraat voorziet in de behoefte aan nieuwe kennis, waarmee de beroepspraktijk in staat is om met brandveiligheidsvraagstukken om te gaan. Voor dit doel werken wij samen met partners die veel expertise hebben op brandveiligheidsgebied.” Partners zijn de ministeries van BZK en VROM, Rijksgebouwendienst, Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid (NOVB), Rockwool, AFG Group, Vetrotech Saint-Gobain, Vereniging van BrandveiligheidAdviseurs (VVBA), Verbond van Verzekeraars, NIFV en SBR.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.