Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuw NEN-normontwerp voor luchtvolumestromen

Het normontwerp NEN 8088-1 voor de berekening van de luchtvolumestromen in het kader van de energieprestatie van gebouwen, is voor commentaar gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen tot eind september 2009 commentaar indienen. Deze norm speelt een belangrijke rol binnen de norm NEN 7120. Een nieuw normontwerp hiervan is ook onlangs gepubliceerd.NEN 8088-1 Ventilatie en luchtdoorlatendheid van gebouwen – Afleiding van ventilatie- en infiltratieluchtvolumestromen en luchttemperaturen voor energieprestatieberekeningen geeft de nieuwe rekenmethode voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw, woningbouw en utiliteitsbouw.
Daarbij worden systeemventilatie, spuiventilatie en infiltratie in samenhang behandeld. NEN 8088-1 is de Nederlandse invulling van NEN-EN 15242, de Europese norm die in het kader van de EPBD voor de bepaling van ventilatie en infiltratie is opgesteld.

Parameters
Voor de bepaling van de luchtvolumestroom binnen de oude normen zijn de afgelopen jaren gelijkwaardigheidsverklaringen opgesteld voor veel ventilatiesysteemvarianten. Bij energieprestatieberekeningen op basis van NEN 7120 zijn die niet meer bruikbaar. Daarom worden in NEN 8088-1 voor de meeste van die ventilatiesystemen rekenparameters gegeven.

Ontwerpnorm 8088-1 geeft termen, definities en de methode voor de bepaling van de luchtvolumestromen en bijbehorende luchttemperaturen voor de energieprestatieberekeningen voor gebouwen of gebouwdelen. Het toepassingsgebied strekt zich uit over woningen, woongebouwen en utiliteitsgebouwen, zowel nieuw als bestaand. Bij de rekenmethode worden rekenwaarden gegeven voor gangbare ventilatiesystemen.

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Normontwerp ‘energieprestatie van gebouwen’
Eén Nederlandse energieprestatienorm

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.