Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuw onderwijsgebouw Orion geopend

Maandagmiddag opende koningin Maxima het nieuwe onderwijsgebouw Orion van de Wageningen Universiteit. Het gebouw is door de vijfhoekige vorm en gevels van metallic geëmailleerd glas een echte blikvanger.

2.600 onderwijsplekken

De belangrijkste ruimte in het gebouw is het ‘zwevende’ auditorium met plaats voor 700 studenten. De enorme, kolomvrije ruimte kan in korte tijd omgebouwd worden tot twee, drie of zes kleinere ruimtes. Het gebouw is zo ingedeeld dat de drukst bezochte ruimtes zoals het restaurant en de collegezalen zo dicht mogelijk bij de begane grond liggen. In totaal biedt het nieuwe gebouw 2.600 extra onderwijsplekken. Onder het gebouw is ruimte voor maar liefst 1.500 fietsen.

Duurzamer dan gedacht

Ector Hoogstad Architecten ontwierp het gebouw. Volgens het bureau is Orion het duurzaamste gebouw van de Wageningen UR. Het gebouw is volgens Heijmans zelfs duurzamer geworden dan aanvankelijk gedacht. Dat is onder andere gerealiseerd door het gebouw zo in te richten dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van daglicht. Het atrium onder het auditorium dient als klimaatbuffer voor de omliggende ruimten. Boven het auditorium bevindt zich een vijf lagen hoge patio met een lamellendak dat de omliggende practicumzalen vrij houdt van direct zonlicht, maar ook ruimte schept voor een daktuin met een groot buitenterras. Dit dakterras wordt gerealiseerd door Heijmans Sport & GroenHeijmans Bouw voerde het project uit; ABT bouwmanagement was verantwoordelijk voor het bouw- en kostenmanagement.

Innovatieve vloer

Voor de vloer bedacht Ector Hoogstad Architecten samen met adviseurs een plafond dat goede akoestische en thermische eigenschappen verenigt met een minimalistische betonlook. Alle voorzieningen, zoals verlichting, audiovisuele installaties en rookmelders, zijn in plafondcassettes opgenomen en in de vloerconstructie meegestort. Zo kon in een beperkte verdiepingsmaat een grote vrije hoogte worden gerealiseerd.

[fotoplayer]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Nieuw onderwijsgebouw Orion geopend

  • Theo

    Je bent een bevoorrecht mens wanneer je in dit gebouw mag werken en/of studeren. Het oogt bovendien fraai, geeft op een bescheiden en tevens uitnodigende wijze de functie aan. Goede keuze voor het gevelmateriaal dat het gebouw misschien zelfs “overleeft”. Kun je van het (scheurende) gebouw op de achtergrond niet zeggen!

  • Hans Bora

    Prachtig gebouw, dat zou elke student tot op het bot moeten motiveren net zo innovatief te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.